Kumar, birçok dine ve topluma göre ahlaki bir davranış olarak kabul edilmeyen bir faaliyettir. İnsanlar arasında ciddi anlamda bağımlılığa sebep olan ve maddi kayıplara yol açabilen kumar, birçok insanın hayatını olumsuz etkilemektedir. Kumarın haram olduğunu savunan İslam dini, müminlere kumar oynamayı yasaklamıştır. Kumarın haram olduğu birçok ayet ile Kur’an-ı Kerim’de ifade edilmiştir.
Bir ayette kumarın zararları şu şekilde ifade edilmiştir: “Onlar sorarlar sana kumar ve içki için. De ki: “İkisinde de büyük günah ve insanlar için bazı yararlar vardır. Ama günahları yararlarından daha büyüktür.””(Bakara Suresi, 219). Bu ayet, kumarın zararının yararından daha büyük olduğunu vurgulayarak insanları kumardan uzak durmaya teşvik etmektedir.
Diğer bir ayette ise kumarın insanları dünya hayatından uzaklaştırdığı ifade edilmektedir: “Dünya hayatı, oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir. Asıl yurt ahiret için elbette daha hayırlıdır. Yine de akıllı olmaz mısınız?” (En’am Suresi, 32). Bu ayet, kumar gibi dünya hayatının geçici zevklerine odaklanmanın, ahireti ihmal etmek anlamına geldiğini belirtmektedir.
Sonuç olarak, kumarın zararları ve haram olduğu konusunda Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet yer almaktadır. Bu ayetlerde kumarın insanları maddi ve manevi açıdan zarara uğrattığı, dünya hayatının geçici olduğu ve ahiret için daha önemli olduğu vurgulanmaktadır. Dolayısıyla, müminler kumar oynamaktan uzak durmalı ve Allah’ın emirlerine uymalıdır. Aksi takdirde, kumarın yol açtığı olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirler.
İçki içen veya kumar oynayan birinin namazı kabul olur.22 Tem 2021
Kumarın haram kılındığını net olarak bildiren şu ayetlerde ise “ey iman edenler! Şarap, meysir, dikili taşlar, fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Onlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şey- tan; şarap ve kumar ile aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Al- lah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister.
Mâide sûresinin 90. ayeti ile içki haram kılınmıştır.
Fert ve toplum hayatında unutulmaz yaralar açan kumarın her türlüsü islâm dininde haram kılınmıştır. Bu konuda Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurulur. “Aranızda mallarınızı haksız sebeplerle ve batıl yollarla yemeyin” (el-Bakara, 2/188; en-Nisâ, 4/29).
Arapça vech (وجه) kelimesinin harf sırasının değiştirilmesiyle (kalb) meydana getirilmiş olup sözlükte “şeref ve itibar” anlamına gelir (Lisânü’l-ʿArab, “cvh” md.; Tâcü’l-ʿarûs, “câh” md.).
Arapça’da “küçük kutu” mânasına gelen hokka kelimesi yaygın olarak mürekkep koymaya mahsus çanak şeklindeki kaplar için kullanılır.
Halayık kelimesi eski dönemlerde kadın kölelere denilmekteydi. Osmanlı dönemi içerisinde cariye şeklinde bilinen köle kadınlara aynı zamanda halayık şeklide de hitap edilmekteydi.24 Ağu 2021
جاه Arapça ve farsça anlamları مکان. جایگاه. مرتبه. درجه.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…