Halk arasında bir kişinin korkaklığından bahsederken, ona “tavuk gibi” diyoruz. Belki bir açıdan bakıldığında tavukların hızlı korkan hayvanlar olduğu için bu atıfta bulunduğumuzu düşünebiliriz lakin doğada tavuktan daha korkak hayvanlar da var.4 Şub 2023
Savaşta kahramanlık göstermeye, sıkıntıları göze alarak üstün değerleri korumaya yönelten ruhsal yetenek anlamında bir ahlâk terimi. İnsanın Allah katındaki durumu hakkında hissettiği korku ve kaygıları ifade etmek üzere kullanılan bir terim.
Korkaklık kelimesinin İslâmî kaynaklardaki yaygın karşılığı olan cübn (cebânet) ile ilgili tanımları, “cesaret ve atılganlık gösterilmesi gereken durumlarda ileri atılmaktan korkup çekinmeye yol açan ruhî zaaf, aklıselimin cesaretli olmayı gerektirdiği hallerde korku ve telâşa kapılma” şeklinde özetlemek mümkündür ( …
1-Korkak insan, hayâl, vehim ve zanların esiri olup her şeyden korkar. 2- Korkaklık onu güvenilmez yapar. Sabır ve sebat isteyen, cesaret gerektiren yolculuk gibi zor işlerde bulundurulamaz. 3-Düşmana karşı kendilerine görev verilemez.21 Ağu 2012
İslâm’a ve Müslümanlara düşmanlık edenlere, saldıranlara karşı sert olmak gerekir. Bunlara karşı korkak olmak, asla caiz değildir.
Sözlükte “meyil, arzu, istek, azim” mânasına gelen himmet kelimesi (çoğulu himem), “Kendini veya başkasını kemale erdirmek için kalbin bütün ruhanî güçleriyle Cenâb-ı Hakk’a yönelmesidir” şeklinde tarif edilmiştir (et-Taʿrîfât, “himmet” md.).
Himmet istemek ya da ümit etmek anlamları ‘Cenab’ı Hak’tan hayat içerisinde bir durumun gerçeğe dönüşebilmesi için dilekte bulunmak’ üzerinden tabir etmek mümkün. Bu konuda Allahu Teala, samimi olan ve temiz kalbi bulunan kişilerin isteklerini kabul eder buyurur.27 Nis 2020
Değerli Kardeşimiz; Hastalanınca doktora müracaat etmek ve onun yazmış olduğu reçete ve direktifine göre hareket etmek ne kadar şirk ise, manevi doktorlar hükmünde olan veli zatlara müracaat etmek, onlardan manevi medet ve himmet beklemek de o kadar şirktir.27 Eki 2018
Yani Allah’ın sevgili kulu ve Allah’ın izniyle bu işleri yapıyor diye bilmek ve istemek caizdir.Ehl-i sünnet alimlerine göre, vesilelikten öteye geçmemek şartıyla, tevessül etmek caizdir.
Allah dostu anlamında bir tasavvuf terimi. Velîlerden zuhur eden olağan üstü hal.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…