Categories: Genel

Köpeğe dokunmak necis mi?

Köpeklere dokunmanın necis olup olmadığı konusu, bazı insanlar arasında bir tartışma konusu olmuştur. İslam dinine göre, necis olan şeyler temizlenmedikçe bedenlere temas etmekten kaçınılmalıdır. Bununla birlikte, İslam alimlerinin çoğunluğu, köpeklerin necis olduğunu söylemiştir. Bu nedenle, birçok Müslüman, köpeklere dokunmaktan ve onları sevmekten kaçınır.

Ancak, konu hakkında farklı görüşlere sahip olanlar da vardır. Köpeklerin necis olmamasını savunan kişiler, özellikle İslam alimleri arasında farklı yorumlar olduğunu belirtir. Bazı alimler, köpeklere dokunmanın necis olmadığını ve köpeklerin sadece yolculuk, bekçilik ve avlanma gibi belirli görevlerde kullanıldığı durumlarda necis olabileceğini söyler.

Köpeklere dokunmanın necis olup olmadığı ile ilgili bir diğer tartışma noktası, köpeklerin nasıl beslendiği konusudur. Bir köpek, kuru veya yaş mama gibi helal bir yiyecek ile beslendiği takdirde, dokunmak ve sevmek necis sayılmayabilir. Ancak, köpek et veya domuz eti gibi haram bir yiyecekle besleniyorsa, bunun necis sayılacağı belirtilir.

Sonuç olarak, köpeklere dokunmanın necis olup olmadığı tartışmalı bir konudur. İslam alimlerinin çoğunluğu köpekleri necis sayarken, bazıları bununla ilgili farklı fikirlere sahiptir. Önemli olan, bu konuda kendi vicdanınızı ve dinî inancınızı takip etmektir. Her ne olursa olsun, köpeklerin veya diğer hayvanların yerine getirilmesi gereken görevleri ve ihtiyaçları olduğunu unutmamak çok önemlidir.

Köpek salyası namaza engel mi?

Köpek beslenen evde namaz kılmak caiz midir? Hanefilere göre köpeğin kendisi değil, salyası, dışkısı ve idrarı pistir. Bunların bulaştığı yer de pis olup, böyle bir yerde namaz kılınmaz.

Köpek salyası necis midir?

Hadislerde köpeğin yaladığı kabın yedi defa yıkanması istenir (Buhârî, “Vuḍûʾ”, 33; Müslim, “Ṭahâret”, 93). Müctehidlerin çoğunluğu bu hadisten hareketle köpeğin salyasının necis olduğu, ağzını soktuğu suyun da necis olacağı, yaladığı kabın yedi defa (bazı fakihlere göre üç defa) yıkanması gerektiği görüşündedir.

Köpek salyası olan kıyafetle namaz kılınır mı?

Köpeğin necis olan kısmı salyasıdır. Buna göre, köpeği severken tüyleri elbiseye dokunsa bu elbise ile namaz kılınabilir. Ancak salyası elbiseye bulaşırsa, bu necâset-i galîza yani ağır pislik olur. Ağır pislik elbiseye el ayası kadar bulaşırsa bu elbiseyle namaz kılınmaz.31 Tem 2021

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

8 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

8 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

8 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

8 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

8 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

8 months ago