Konya’da Cuma namazı saat kaçta kılınmalı sorusu, cami cemaatinin ve vatandaşların merak ettiği önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Cuma namazı, İslam dininin en özel ve önemli ibadetlerinden biridir. Müslümanlar için cuma namazı, toplu halde cemaatle kılınması gereken bir görevdir.
Konya ilinde de camilerde Cuma namazı büyük bir titizlikle yerine getirilir. Her ne kadar İslam dininde Cuma namazının saati kesin olarak belirtilmemiş olsa da, genellikle öğle vakti olarak bilinir. Öğle namazına göre belirli bir süre daha sonra kılınan Cuma namazı, camilerde genellikle öğle saatlerine denk gelir.
Bilindiği gibi Konya, Türkiye’nin orta Anadolu bölgesinde yer alan bir şehirdir. Bu nedenle güneş batış saatleri baz alındığında Konya’da Cuma namazının 13:00-13:30 saatleri arasında kılındığı söylenebilir. Ancak bu saat dilimi, yazın daha erken veya kışın daha geç saatlere kayabilir. Bu durum, güneşin batış saatlerindeki değişimden kaynaklanmaktadır.
Diğer taraftan, Konya’da camilerin hoparlörleri ve internet üzerinden yayın yapan platformlar aracılığıyla da namaz saatleri hakkında bilgilendirme yapılmaktadır. Bu şekilde cami cemaati, Konya’da Cuma namazını ne zaman kılacaklarını önceden öğrenebilir ve ona göre planlarını yapabilirler.
Sonuç olarak, Konya’da Cuma namazının saat kaçta kılınacağı sorusu, güneşin batış saatlerine bağlı olarak değişebilir. 13:00-13:30 saatleri genellikle Cuma namazının vakitleri olarak kabul edilir. Ancak güncel bilgileri cami hoparlörlerinden veya internet üzerinden takip etmek, daha kesin bir bilgiye ulaşabilmek için en iyi yöntemdir.
Cuma namazının saat kaçta bittiği de merak edilen konular arasında yer alıyor. Öğlen namazı ile birlikte başlayan cuma namazının başlangıç ve bitiş saatleri bazı kriterlere göre farklılıklar gösterse de ortalama olarak en geç 1 saat sürmektedir. 19 Ocak 2024 Cuma günü için cuma vakti 13:05 dir.
Cuma namazı 6 rekattır ortalama 10 dakika vaaz sürmektedir.9 Haz 2023
Bir gün, onun gecesi ile başlar, gündüzü ile devam eder. Mesela Cuma günü, Perşembe günü akşam namazı vakti ile başlar, Cuma günü ikindi vaktinin bitimi ile biter.8 Eki 2013
Cuma Namazı Vakti Ne Zaman Başlar ve Biter? Cuma namazı, Cuma günü öğle ezanı ile başlar. Öncelikle cemaat 4 rekât sünneti kılar. Sünnetin kılınmasını müteakip müezzin tarafından tekrar ezan okunur ve imam hutbe için minbere çıkar.27 Eki 2023
Medreseler 98 yıl önce kapatılmıştı Cumhuriyet kurulduktan sonra 3 Mart 1924’te TBMM’de Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) Kanunu çıkarıldı, bu kanunla medreseler kaldırıldı ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki bütün okullar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandı.21 Mar 2022
Medreselerin büyük çoğunluğu vakıf ya da şahıs mülkiyeti olup, Diyanet’e bağlanan medreselerin intifa hakkı da Diyanet’e verilmektedir.21 Tem 2019
Medreseler 98 yıl önce kapatılmıştı Cumhuriyet kurulduktan sonra 3 Mart 1924’te TBMM’de Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) Kanunu çıkarıldı, bu kanunla medreseler kaldırıldı ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içindeki bütün okullar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandı.21 Mar 2022
Bu kanunla, medreseler kaldırıldı ve Türkiye Cumhuriyeti sınırlan içindeki bütün okullar, Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlandı. Böylece eğitim kurumlarının bir çatı altında toplanması ve eğitimin millî bir nitelik kazanması sağlandı. 2 Mart 1926’da maarif teşkilâtı hakkındaki kanun kabul edildi.10 Kas 2023
– Tarihin Tanıkları Medreseler.
– İkinci Bayezid Külliyesi – Edirne.
– Kapı Ağası Medresesi – Amasya.
– Yakutiye Medresesi – Erzurum.
– Çifte Minareli Medrese – Erzurum.
– Sahabiye Medresesi – Kayseri.
– Cacabey Medresesi – Kırşehir.
– İnce Minareli Medrese – Konya.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…