Categories: Genel

Klozet ile taharet olur mu?

Klozet ile taharet olup olamayacağı tartışması yıllardır devam eden bir konudur. Klozetin modern çağlarda yaygın olarak kullanılmasıyla birlikte, geleneksel olarak taharetin su bidonu veya musluk kullanılarak gerçekleştirilmesi uygulaması geri planda kalmıştır. Ancak, bazı kişiler halen klozetle taharetin uyumlu olup olmadığı konusunda tereddüt yaşamaktadır.

Taharet, İslam dininde temizlik ve hijyen amaçlı olarak yapılır. Ayak, yüz ve genital bölgenin su ile yıkanması işlemidir. Geleneksel olarak, bu işlem için bidon veya musluk kullanılırken, modern çağlarda klozetlerin yaygınlaşmasıyla birlikte taharet hacmini sağlayacak bir su deposu (musluk) klozet üzerine monte edilmiştir.

Klozetin taharet işlemi için uygun olup olmadığı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bazıları, klozet üzerine monte edilen su deposunun taharetin gerektirdiği su hacmini sağlayabileceğini savunurken, diğerleri ise bu suyun miktarının yetersiz olduğunu düşünmektedir. Ayrıca, klozetin oturak yapısı nedeniyle su sıçramalarına yol açabileceği ve bu durumun hijyenik olmadığı da dile getirilen bir diğer görüştür.

Taharetin gereklilikleri de dikkate alındığında, klozetin sağladığı su miktarının yetersiz olabileceği düşünülmektedir. Taharet sorunsuz yapılabilmesi için, yeterli miktarda su kullanılması önemlidir. Bu nedenle, bazı kişiler klozetle taharet işlemini uygun bulmaz ve geleneksel bidon veya musluk kullanmayı tercih eder.

Sonuç olarak, klozet ile taharet olup olamayacağı konusu kişisel tercihler ve inançlar doğrultusunda değişkenlik gösterir. Bazı kişiler klozetin sağladığı su hacmini yeterli bulurken, bazıları ise daha fazla su kullanmanın gerekliliği nedeniyle klozet yerine geleneksel taharet yöntemini tercih eder. Taharetin amacı temizlik ve hijyen olduğu için, bireylerin kendi inançları ve geleneksel tercihleri doğrultusunda hareket etmeleri en uygun olanıdır.

Çiş yapmak taharet gerektirir mi?

73- İdrardan sonra idrar temizliği usulü uygulanıp abdest alınır ve abdestten sonra meni ya da idrar olduğu bilinen bir rutubet görülürse, farz ihtiyat gereği hem gusledilmeli ve hem de abdest alınmalıdır. Ama rutubet görülmeden önce abdest alınmamışsa, yalnızca abdest alınması yeterlidir.

Küçük abdestten sonra taharet almak şart mı?

Küçük abdest bozunca mutlaka su ile taharetlenmek zorunlu değildir. Taş ve benzeri şeylerle istincâ etmek de mümkündür. İşte Peygamber Efendimiz (asm) bu durumu ümmetine bildirmek için böyle yapmıştır.23 Mar 2010

Taharet almak nasıl olur?

Taharet alırken her zaman dikkat etmeniz gereken ilk husus, temizliği önden arkaya doğru yapmanız gerektiği. Bu işlem uygulanırken kesinlikle eller doğrudan cilde temas etmemeli, işlem kuru ve temiz bir peçete yardımıyla yapılmalı. Ardından taharet musluğu açılmalı ve bölge sadece fışkıran su yardımıyla temizlenmeli.8 Şub 2022

Taharet kaç parmakla alınır?

Ayrıca parmakların uç kısımlarının kullanılmasının basura neden olacağı da söylenmiştir. Katı necasetten taharetlenirken, sol elin şehâdet orta ve yüzük parmakları birleştirilir ve orta parmak biraz üste alınır. Kirli mahal, önce, arkadan öne doğru elle silinir ve eller yıkanır.

Resul ne demek islam ansiklopedisi?

Allah’tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse.

Irsal ne demek TDV?

İRSÂL-i MESEL ile İLİŞKİLİ MADDELER Kur’an ve hadisten alınmış bir ibareyi cümleye yerleştirmek anlamında edebî sanat. Beyân ilminde iki veya daha fazla şeyin bir vasıfta ortak olduğunu ifade eden terim.

Ref ve irsal ne demek?

birlikte eller kaldırılır ve yanlara bırakılır (ref` ve irsâl). olup bu tekbirle rükûya gidilir ve namaz tamamlanır. uygulamalar da vardır. hutbe yapıp arasını kısa bir oturuşla ayırır.10 Eyl 2016

Resul ne demek İslam?

Rasul (Arapça: رسول), İslam dininde insanları müjdelemek ve uyarmak için Allah tarafından gönderilen kişilere verilen isimdir. Kelime anlamı olarak: “tasarrufa hakkı olmaksızın, birinin sözünü olduğu gibi bir başkasına bildiren kimse” anlamına gelir.

Resul ne demek Diyanet?

Bir devleti temsil etmek üzere başka bir devlet nezdinde görevlendirilen diplomat. Allah’tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse. Bir kimsenin irade beyanını diğer bir kimseye tebliğ etme anlamında fıkıh terimi.

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

10 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

10 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

10 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

10 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

10 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

10 months ago