İsrâfil’in birinci üflemesi ile yer ve gökteki bütün canlılar ölecek ve dünya hayatı sona erecektir.
En son kendi ruhunu kabzederken bir çığlık atar ki, narasının sadası gökleri geçip, yerlere gider. Şu halde her can, ölümü tadacaktır. Azrail (as)’a ruhları kabzetme görevini tevdi etmiştir. Bu Allah’ın takdiridir.9 Ağu 2016
Tırpan, geleneklerde önemli bir yerde bulunmaktadır, çoğu kez de efsanelerde Kronos, Mahşerin Dört Atlısı ve Azrail gibi mitolojik varlıkların elinde kudreti simgelemektedir. Hindularda ölüm tanrıçası olan Kali de tırpan kullanmaktadır.
Kur’an-ı Kerim’e göre Azrail aleyhisselam herkesin canını aldıktan sonra kainatta tek Allah-u Teala ile o kalacaktır. Allah-u Teala Azrail aleyhisselam’ın canını alacak ve kainatta tek kalacak.30 Nis 2020
Bebeğin annesinin ruhunu alırken çok üzüldüm. Sonra o bebek bir tahta parçasının üzerinde karaya çıkarak kurtuldu ve öksüz kaldı, dedi. Bu sefer Hak Teâlâ: “Sevinerek ruhunu aldığın bir kimse hatırlıyor musun?31 Eki 2016
Osmanlılarda ilk mevlid okuma merasimi 1589 yılında III. Murat döneminde icra edilmiştir (Aymutlu, 1995: 51). Bir başka kaynağa göre ise “Osmanlı İmparatorluğu’nda mevlid törenleri Süleyman Çelebi’nin Mevlid’inin yazıldığı tarih olan 812 (1409-1410) dan sonraki yıllarda başlar” (Toygar, 1982).
Süleyman Çelebi (1351–1422) tarafından kaleme alınan bu eser, halk arasında genellikle Mevlid olarak bilinir. Mevlid türünün en güzel örneklerinden biri olan bu çok kıymetli eser, Hicrî 812 ve Milâdî 1409 tarihlerinde yazılmıĢtır.
Türk Edebiyatı’nda mevlid türünde ilk eser yazan ve bu türün öncüsü olarak kabul edilen Süleyman Çelebi, 752/1351 senesinde Bursa’da doğmuş ve râhat-ı ervâh tamlamasının ebced değeri olan 825/1422’de aynı şehirde vefat etmiştir.
Günümüze kadar gelen besteyi Bursalı Sekban isimli bir müzisyenin 17. yüzyılda bestelediği sanılmaktadır.
Hz. Muhammed’in doğumunu esas alan mevlit türü de bunlardan biridir. İlk örneklerine Arap edebiyatında rastlanılan mevlit türü eserler, kısa süre sonra Türk edebiyatında da kendini göstermiştir. Edebiyatımızdaki en meşhur örneği ise şüphesiz Süleyman Çelebi’nin Vesîletü’n-Necât’ı olmuştur.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…