Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurumsal olarak en üst düzeydeki dini otoritesidir. Ülkede İslamiyet’in resmi bir otorite tarafından yönetilmesini sağlamak amacıyla 1924 yılında kurulmuştur. Diyanet, İslam dininin doğru ve çağdaş yorumlarını topluma aktararak, dini hayatın yönetimini ve düzenlemesini gerçekleştirmeyi hedefleyerek din hizmetlerini sürdürmektedir.
Diyanet, Türkiye genelinde 81 il müftülüğü ve yaklaşık olarak 30 bin camii ve mescidi yönetmekte, imamların, vaizlerin, müezzinlerin ve Kuran kursu öğreticilerinin istihdamını sağlamaktadır. Ayrıca, camilere, Kur’an kurslarına ve diğer dini kurumlara mali destek sunmaktadır. Diyanet, aynı zamanda dini eğitim programlarını ve çeşitli dini etkinlikleri düzenlemekte ve yönlendirmektedir.
Bu kurum aynı zamanda Türk halkı üzerinde de bir etkiye sahiptir, çünkü hem dini hem de sosyal konulara ilişkin tavsiyelerde bulunur. Diyanet, müslüman toplumun inançlarına ve değerlerine uygun olarak dini konular hakkında bilgilendirici yayınlar yapar. Kurum ayrıca, diğer ülkelerdeki Müslüman topluluklarla da işbirliği yaparak, dini konularda bilgi paylaşımı gerçekleştirir ve diyalogları destekler.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın başkanı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve Diyanet, Türkiye’de dinin devletçe yönetildiği örnek bir modeldir. Bu sayede, ülkede İslam dininin dogmatik ve aşırılıklardan uzak şekilde uygulanmasını, milli bir birlik ve beraberliği sağlamayı amaçlar.
Sonuç olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye’de İslam dininin resmi olarak tanınan ve yönetilen bir otorite olup, din hizmetlerini topluma ulaştırmayı ve doğru dini bilgilerin aktarılmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda, Türk toplumunda hem dini hem de sosyal konularda bir rehberlik ve danışmanlık rolü üstlenerek, müslüman bireylerin inanç ve değerlerine uygun bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olmaktadır.
– Euzü-besmele, – Fatiha suresi, – Kur’an’dan başka bir sure daha okunur. Erkekler kıyama durdukları vakit, sağ elin avucu, sol elin üzerinde ve sağ elin baş ve küçük parmakları sol elin bileğini kavramış olarak ellerini göbek altında birleştirmeleri gerekir.11 באפר׳ 2023
Kıyam etmek fiilinin ayağa kalkmak dışında iki farklı manası daha var. Bunlardan ilki bir şey yapmak üzere davranmak ve harekete geçmektir. Kıyam etmek aynı zamanda başkaldırmak anlamına gelir. Osmanlı döneminde bu sözcük, daha çok zulme ve haksızlığa karşı ayaklanmak manasında kullanılmıştır.25 ביוני 2021
Kıyam Nedir? Sözlükte “doğrulmak, ayakta durmak; yönelmek”, anlamına gelen kıyam, fıkıhta ise namazda iftitah tekbiri ve her rekâtta Kur’an’dan okunması gereken asgari miktarda okuma süresi boyunca ayakta durmayı ifade eden bir terimdir.11 באפר׳ 2023
Kıyam sözlük ve örfteki anlamıyla ayakta ve dik durmak demek olduğundan fakihler kıyamın şeklini tanımlarken omurga kemiğinin dik tutulması, rükûda sayılmayacak derecede dik durulması veya eller uzatıldığında dize ulaşmaması gibi ölçülerden söz etmişlerdir. Ayakta iken başın eğik olması kıyama zarar vermez.
✓ AFOROZ: İnanca ters düşen eylem ve işlemlerde bulunan kişinin, Katolik Kilisesi ile bir bağının olmadığının kilise tarafından ilanıdır. ✓ ENTERDİ: Papa’nın Hristiyan bir ülkeyi halkı ile beraber dinden çıkarmasıdır. ✓ ENDÜLJANS: Kiliseye yapılacak bağış karşılığı cennetten toprak alma işlemidir.
İslam. Dini terminolojide “küfre girer” şeklinde ifade edilen eylemleri yapmaya irtidat, eylemi yapan kişiye mürted denir.
Katolik Kilisesi’nin geleneğine göre Kilise, İsa’nın öğretileriyle ve Petrus’un üzerine kiliseyi kurmasıyla başlamıştır. Katolik Kilisesi kendisini havarilerin oluşturduğu ve yönettiği ilk Hristiyan topluluklara dayandırır.
Katolik Kilisesi Kutsal Ruh tarafından idare edilir ve evrenseldir. Kutsal Ruh, Baba’dan Oğul aracılığıyla çıkar. (Ortodokslar, sadece Baba’dan çıktığına inanırlar). İsa hem insan, hem de tanrı tabiatına sahiptir.
Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika’da ve Avrupa’nın güneyinde bulunurlar.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…