“Bana, Kıyam bi Gayrihi” ifadesi, Arapça kökenli bir deyimdir ve “Gel, seni öpsün, öptürsün” anlamına gelir. Bu ifadenin kullanımı genellikle insanlar arasındaki sevgi ve saygının ifadesidir.
Bu deyimi kullanırken kişiler, karşısındakine olan duygularını ifade etme amacı taşırlar. Bu duygular, yakınlık, sevgi, samimiyet veya saygı gibi farklı anlamlarda olabilir. Özellikle aile içinde veya yakın arkadaşlar arasında sıklıkla kullanılan bir ifadedir.
“Bana, Kıyam bi Gayrihi” ifadesi, sevgi ve saygının dışa vurumunu simgelerken, samimiyeti ve sıcaklığı da beraberinde getirir. Bu ifade, bir kişinin diğerine olan duygularını açıkça ifade ettiği için iletişimde önemli bir rol oynar.
Özellikle Türk kültüründe, aile bireyleri arasında veya yakın çevrede sıkça kullanılan bu ifade, karşısındakine özel bir duygu aktarımı yapmayı sağlar. Bu deyim, kişiler arasındaki bağın ve ilişkilerin güçlenmesine yardımcı olurken, sevgi ve saygıyı pekiştirir.
Sonuç olarak, “Bana, Kıyam bi Gayrihi” ifadesi, insanlar arasında sevgi, saygı ve yakınlığın ifadesi olarak kullanılır. Bu deyimi kullanarak kişiler, karşılarındaki insana olan duygularını net bir şekilde ifade edebilirler ve iletişimlerini güçlendirebilirler.
Kıyam bi-zatihi de denir. Allah’ın Tenzihat ya da Sıfat-ı Selbiye (Allah’ın soyutlama, olumsuzlama yoluyla ulaşılan sıfatları) denilen sıfatlarındandır. Allah’ın bizzat varolduğunu, varolmak için başka bir varlık ya da nedene muhtaç olmadığını dile getirir.
Namazda ayakta durmayı ifade eden fıkıh terimi. Namazın bir rüknü olarak kıyam halinde iken Kur’an okumayı ifade eden fıkıh terimi.
Allah’ın varlığının kendinden olup hiçbir yönden başkasına muhtaç bulunmadığı anlamında kelâm terimi. Allah’ın insanlarca bilinebilmesi için zâtına nisbet edilen mâna ve mefhumlar anlamında kelâm terimi. Allah’ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Allah’ın varlığının kendinden olup hiçbir yönden başkasına muhtaç bulunmadığı anlamında kelâm terimi. Allah’ın insanlarca bilinebilmesi için zâtına nisbet edilen mâna ve mefhumlar anlamında kelâm terimi.
Müslümanların karşılaştıklarında birbirlerine sağlık ve esenlik dilemeleri anlamında bir terim.
Aynı zamanda Cenâb-ı Hakk’ın isimlerinden olan selâm kelimesi Kur’ân-ı Kerîm’de kırk kadar âyette geçer. Bu âyetlerin bazılarında selâm veya selâmün aleyküm şeklindeki sözlerin daha önceki bazı peygamberler zamanında da kullanıldığı (Meryem 19/33, 47) meleklerin Hz.
Hz. Peygamber’e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
İslamî uygulamada selamlaşma, taraflardan birinin diğerine “Selamün aleyküm” (selâm, esenlik ve güven sizin üzerinize olsun) demesi; diğerinin ise “Ve aleyküm selâm” (Sizin üzerinize de selâm, esenlik ve güven olsun) şeklinde cevap vermesi ile gerçekleşir.2 Oca 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…