Categories: Genel

Kirâmen kâtibîn meleklerinin isimleri nelerdir?

Kirâmen Kâtibîn, İslam mitolojisine göre insanların yaptıklarını kaydeden ve insanların hayat boyunca yanlarında bulunan meleklerdir. Bu melekler, insanların yaptıklarını hem dünya hayatında hem de ahiret hayatında yazmakla görevlidirler. Onların yazdığı kayıtlar, insanların hesap vermesi için ahirette kullanılır.

Kirâmen Kâtibîn meleklerinin isimleri, İslam dini metinlerinde açıkça belirtilmemiştir. Ancak bazı İslam alimleri ve hadislerde geçen bilgilere dayanarak bazı isimler üzerinde fikir birliği sağlanmıştır.

Bunlardan biri “Rakib” isimlidir. Rakib, insanların iyi veya kötü yaptıklarını izleyen ve bunları kaydeden melek olarak bilinir. İnsanların yaptıkları her hareketi gördüğü ve kaydettiği için bu isimle anılmaktadır.

Diğer bir isim ise “Atid”dir. Atid, İslam mitolojisine göre insanların her gün yaptıklarını kaydeden ve bunları ahiret gününde getirip sunan melek olarak bilinir. İnsanların yaptıklarını hatırlatması ve hesap vermeleri için bu isimle anılır.

Diğer bir Kirâmen Kâtibîn meleği ise “Maani”dir. Maani, insanların düşüncelerini ve niyetlerini kaydeden melek olarak bilinir. İnsanların kalplerinde ne olduğunu gördüğü ve kaydettiği için bu isimle anılır.

Son olarak “Munkar” ve “Nekir” isimli melekler de Kirâmen Kâtibîn’e bağlı olarak bilinir. Munkar ve Nekir, insanların kabirlerine giderek onlara sorgu sormakla görevlidirler. Yaptıklarını ve inançlarını sorgulayarak ahiret hayatının ilk aşamasında insanları hesaba çekerler.

Kirâmen Kâtibîn melekleri, insanların yaptıklarını kaydederek adaletin gerçekleşmesi ve insanların hesap vermesi için önemli bir görevi yerine getirirler. İnsanların bu meleklerin varlığını bilmeleri, her hareketlerini dikkatli şekilde yapmalarına ve hayatta dürüst ve adaletli bir şekilde hareket etmelerine yardımcı olabilir.

7 melek kimdir?

Bunlar Büyük Melek Mikail, Büyük Melek Rafael, Büyük Melek Cebrail ve Büyük Melek Uriel’dir. Bununla birlikte, bazı Anglikan kiliselerinde yedi büyük meleğin tasvir edildiği vitraylar görmek mümkündür. Bu tasvir edilen büyük melekler, Mikail, Cebrail, Rafael, Uriel, Yofiel, Kamael ve Sadkiel’dir.

Cennetten kovulan melek kimdir?

Azâzîl (Aramice: רמשנאל, Arapça: عزازل, İbranice: עזאזל, Aze’ezel) İblis’in melek olduğu zamanki adıdır. Onu reddetmeden ve cennetten düşmeden önce, Allah’a yakın “Karûblar” biriydi.

Hafaza melekleri ile kirâmen kâtibîn aynı mı?

Hafaza melekleri, insanoğlunun yaptığı iyi-kötü bütün davranışlarını kaydeden ve insanı korumakla görevli olan meleklerdir. Bu meleklerin diğer bir ismi de “Kiramen Katibîn”dir.

Kiramen Katibin ve hafaza meleklerinin görevleri nelerdir?

Kirâmen Kâtibîn melekleri, İslam’a göre, iki tanedir. Bu meleklerden biri kişinin solundadır ve kötü davranışlarını yazar, diğeri ise kişinin sağındadır ve iyi davranışları yazar. Bu meleklerin varlığı Kur’an’da geçmektedir ve bu nedenle bu meleklere inanmak Müslümanlara farzdır (şarttır).

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

12 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

12 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

12 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

12 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

12 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

12 months ago