Farz olan namazlardaki ilk iki rekatta, diğer namazlarda ise tüm rekatlarda, kıyamda duruyorken Kuran’dan bir miktar okunması farzdır. Bu farzın yerine getirilmesi için; en az kısa olan üç ayet ya da buna eşit miktarda bir uzun ayet okunması gerekmektedir.26 במאי 2021
Sözlükte “okumak” anlamına gelen ve Kur’an kelimesiyle kök birliğine sahip bulunan kırâat kelimesi, dinî ilimlerin değişik dallarında farklı terim anlamları kazanmış olsa bile genelde “Kur’an okuma” mânasında kullanılır.
Kişinin kendi duyabileceği bir sesle, fısıldar gibi, harfleri yerlerinden çıkartarak ve eğer yanında başkaları varsa onları namazda rahatsız etmeyecek bir şekilde okuması gerekir. Kıraatte dilin oynaması şarttır. Öğle ve ikindi namazları tek başına da kılınsa, cemaatle de kılınsa kıraatin gizli yapılması vaciptir.3 באפר׳ 2021
3 Fıkıhta kıraat kelimesi, namazda kıyamda iken onun bir rüknü olarak Kur’ân okumayı ifade eden özel bir terimdir. Dinî ilim- lerde kıraat kelimesine terim olarak değişik anlamlar verilse de ge- nelde “Kur’ân okuma” manasında kullanılır.
Kıraât (Arapça: قراءة qıraeh-Okuma, okuyuş), Kuran’ın farklı rivayetlerle gelen okunuş farklılıklarını ve kurallarını, bunların kaynağı olan kıraat alimleri ve rivayet zincirleriyle ilgilenen ilim dalıdır.
Uyku felci ya da karabasan olarak adlandırılan durum, kişi REM uykusundayken yaşanır. REM uykusu sırasında kişi uyanırsa beyin uyanık olsa bile vücut kilitli olduğu için hareket edemez ve geçici bir felç hali yaşanır. Yaşanan bu geçici felç haline uyku felci halk arasındaki bilinen şekliyle karabasan adı verilir.8 ביולי 2022
Lohusalık enfeksiyonu olarak da bilinen bu durum geçmişte anne ölümlerinin ana nedenlerinden biriydi. Günümüzde doğum sonrası enfeksiyonlar iyi kontrol edilmektedir. Antibiyotiklerin uygulanması, puerperal ( doğumdan sonraki dönem) ateşin sıklığını ve şiddetini azaltmada başarılı olmaktadır.29 באוג׳ 2022
Alkarısı – Türk, Anadolu ve Altay halk inancında lohusa dönemindeki kadınlara ve atlara musallat olduğuna inanılan yaratıktır. Efsanenin temeli Şamanizm’e kadar uzanır. İnanışa göre lohusaların ve yeni doğmuş çocukların ciğerleriyle beslenir. Alkarısından korunmak için çeşitli çarelerin olduğuna inanılır.
Sarı Albastı: Sarışın bir kadın suretindedir, (…) hoppa ve şarlatandır” olarak üç şekilde tasvir edildiği görülür (Şimşek, 2017: 100-101). Yaygın inanışa göre, “Alkarısı tüfek sesinden, ocaklı adamlardan, demirden ve kırmızı renkten korkar (İnan, 1987: 261).
Halk arasında “albastı” veya “alkarısı” gibi isimlerle bilinen lohusalık humması, genellikle yeni doğum yapmış kadınlarda yüksek ateş, halsizlik ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren bir durumdur. Lohusalık enfeksiyonu olarak da adlandırılan bu problem, tedavi edilmezse olumsuz sonuçlara yol açabilir.13 בנוב׳ 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…