Türk gelenek göreneklerinde, ritüellerde, tüm yeni geçişlerde, yeni bir başlangıçta kına bize eşlik etmiştir. Eller ve avuç içi şifa enerjisi ile bağlantılıdır. Kınanın avuç içine yakılıyor olması da şifalanmanın bir temsilidir. Türk geleneklerinde kına kutsal bir değer üzerine feda olmayı da ifade eder.
Ayrıca kınanın evlenecek çiftleri nazardan ve kötülüklerden koruyacağına inanılır. Hem gelin hem de misafirlerin ellerine yakılarak, evliliğin bir anlamda kutlanıp kutsanması sağlanıyor.
Rüyada eline kına yakmak, rüya sahibinin çok istediği bir hayalinin kısa bir süre içinde gerçekleşeceğine işaret eder. Özellikle de evlenme arifesinde olan pek çok kişi bu rüyayı görüyor. Bu rüya ise, rüya sahibinin sıkıntılarından kurtulacağına işaret eder.7 Eyl 2023
Geline kına yakılır, çünkü gelinin ailesi kızını gelenek ve göreneklerimize göre baba ocağından başka bir eve göndermekte, kocasına ve yeni evine kurban etmektedir. Kına aynı zamanda temizliğin, saflığın, iyi niyetin simgesi olduğundan geline kına yakma coşku ile kutlanır. Bu kutlama gününe kına gecesi denir.
sabah kalktıklarında kahverengi bir leke görmüşlerdir. Bazı insanlar bu lekeleri hekimlere göstermek yerine, dini sebeplere bağlayarak bu lekeyi “cinlerin alem değiştirirken vücudumuzda bıraktığı iz” veya “cinlerin kına yakması” olarak yorumlamıştır. Zamanla bu hurafe, insanlar arasında iyice yayılmıştır.5 Ağu 2022
Ulu’l Emr Ayeti (Arapça: آية أولي الأمر) veya İtaat Ayeti; Nisa Suresinin 59. ayetidir ve bu ayette Allah’a, Peygamber’e (s.a.a) ve Ulu’l Emr’e (emir sahiplerine) itaat emredilmiştir. Bu ayeti Kerime İmam Ali (a.s) ve diğer imamların (a.s) ismet ve imametlerinin Kur’an-i delillerinden bir tanesidir.
Müminlerden olmayan idarecilere itaat etmek dinen vacib kılınmamıştır. Bu hususta itaat değil, varsa bir anlaşmaya riâyet etmek söz konusu olacaktır. Fakat itaat etmenin vacib olmamasından mutlaka isyan etmenin gerekli olduğunu anlamaya kalkışmamalıdır.
Meşrû emir ve isteklere uyma anlamında bir terim. Dünya ve âhirette ceza veya mükâfat konusu olan her türlü iş ve davranışı ifade eden bir terim. Genel olarak iyilik ve lutufta bulunmak, bir işi en güzel şekilde yapmak, Allah’a ihlâsla kulluk etmek anlamlarında kullanılan bir terim.
Sözlükte “emir sahipleri” mânasına gelir. Emir kelimesi “iş” ve “buyurma” anlamlarını içerdiğinden ülü’l-emr hem yetkili hem de görevli kimseleri ifade eder. Dinî literatürde başta devlet başkanı olmak üzere toplumun üst yöneticilerini, toplumsal sorumluluk ve otorite sahibi kimseleri içine alan kapsamlı bir tabirdir.
Ehl-i sünnet bilginleri, âyetteki ulu’l-emri yöneticiler olarak yorumlarken buradaki itaatı da tanımlayıp sınırlandırmışlardır. İlke olarak, yöneticilere itaat farzdır. Fakat yöneticiden Allah’a isyan anlamına gelecek bir emir çıkması durumunda, müminlerden itaat yükümlülüğü düşer.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…