“Makalede, mahrem ayetlerin kavramı ve bu ayetlerin kimler tarafından anlaşılması gerektiği üzerinde durulmuştur. Mahrem ayetler, Kuran-ı Kerim’de bulunan ve sadece belirli bir kişi veya kişilere hitap eden ayetlerdir. Bu ayetlerin tam anlamıyla anlaşılabilmesi için ilgili kişilerin özel bilgi ve yeteneklere sahip olmaları gerekmektedir.
Makalenin başlangıcında, mahrem ayetlerin ne olduğu ve neden sadece belli şahıslara hitap ettiği açıklanmıştır. Bu ayetler, genellikle peygamberlere veya özel bir misyona sahip olan kişilere yöneliktir. Mahrem ayetlerin genellikle toplumun genelini ilgilendirmeyen özel konulara ve olaylara değindiği belirtilmiştir.
Ardından, mahrem ayetlerin anlaşılması için gerekli olan niteliklere değinilmiştir. Bu nitelikler arasında genel bir dini bilginin yanı sıra derin bir anlayış, ilahi bilgiye duyarlılık ve araştırmacı bir zihin bulunmaktadır. Mahrem ayetlerin doğru bir şekilde yorumlanabilmesi için ilgili kişilerin bu niteliklere sahip olmaları önemlidir.
Makalenin devamında, mahrem ayetlerin kimler tarafından yorumlanması gerektiği üzerinde durulmuştur. Bu konuda farklı görüşler bulunmakla birlikte, genellikle din alimlerinin ve ilahi bilgiyle donanmış kişilerin bu görevi üstlenmesi gerektiği savunulmuştur. Mahrem ayetlerin yanlış yorumlanması veya anlaşılmaması durumunda, toplumda yanlış inanışlara ve uygulamalara yol açabileceği vurgulanmıştır.
Son olarak, mahrem ayetlerin toplum üzerindeki etkileri ve önemi üzerinde durulmuştur. Doğru bir şekilde anlaşılması ve yorumlanması halinde, bu ayetlerin kişilerin manevi yolculuklarında rehberlik edebileceği ve toplumda doğru bir dini anlayışın oluşmasına katkıda bulunabileceği belirtilmiştir.
Makalenin sonuç kısmında, mahrem ayetlerin anlaşılması için gerekli olan niteliklere ve doğru yorumlanması için din alimlerinin rolüne vurgu yapılmıştır. Mahrem ayetlerin sadece belirli kişilere yönelik olduğu ve bu ayetlerin doğru bir şekilde anlaşılması için gerekli çabanın gösterilmesi gerektiği vurgulanmıştır.” (210 kelime)
Halalar, teyzeler, babasının halaları, annesinin halaları, annesinin teyzeleri haramdır. Bunların çocukları ise haram değildir. Hala kızları, teyze kızları, babasının hala kızı, annesinin hala kızı, annesinin teyze kızı, babasının teyze kızı haram değildir. Başka bir mani yoksa bunlarla evlenebilir.27 Tem 2011
Kadın kocası, koca da karısı için namahremdir, zaten namahrem olduğu için nikâh mümkün olmaktadır ve nikâh vesilesi ile karı koca ilişkisi serbest olmuştur. Erkek veya kadın, mahremlerinin yanında her hangi bir sebeple göbek ve diz kapak arası hariç her hangi bir yerini açabilirler.
– Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen.
– Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
Amca çocuğu akraba olarak yakınımızdır elbette ama evlenilmesi caiz biridir.5 May 2011
Enam Suresinin Kuran-ı Kerim’de yer alan en faziletli sureler arasında yer aldığı, sabah ve akşam düzenli olarak okuyanların isteklerinin gerçekleşeceğine ve kötülüklerden korunduğuna rivayet edilmektedir.19 Mar 2021
Peygamber ile arkadaşlarına teselli ve ümit verilmiştir. Hz. İbrâhim’in, aklıyla ve gözlemleriyle Allah’ın varlığı ve birliği hakkında kesin bilgi ve inanca ulaşmasını anlatan âyetler İslâm âlimlerinin özellikle ilgisini çekmiştir.29 Haz 2021
Enam Suresinin Kuran-ı Kerim’de yer alan en faziletli sureler arasında yer aldığı, sabah ve akşam düzenli olarak okuyanların isteklerinin gerçekleşeceğine ve kötülüklerden korunduğuna rivayet edilmektedir.19 Mar 2021
Sabah uyanıldığı zaman En’âm suresinin ilk 3 ayetini okumak, o gün içinde kişinin Allah tarafından 70.000 melekle korunacağı anlamına gelir. Şeytandan korunmak için de En’âm suresinin ilk 3 ayeti okunabilir.13 Mar 2023
1.Hamd, gökleri ve yeri yaratan, karanlıkları ve aydınlığı var eden Allah’a mahsustur. Böyle iken inkar edenler başka şeyleri Rablerine denk tutuyorlar. 2.O öyle bir Rab’dır ki, sizi çamurdan yaratmış, sonra (her birinize) bir ecel tayin etmiştir. (Kıyametin kopması için) belirlenmiş bir ecel de onun katındadır.20 Ara 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…