Sözlükte “varlığının üzerinden uzun zaman geçmek” anlamına gelen kıdem (kadâme) kelimesi, terim olarak “Allah’ın varlığının başlangıcı bulunmaması ve başkasına ihtiyaç duymaksızın mevcut olması” diye tanımlanır.
Allah’ın sıfatları, zati ve subuti olmak üzere iki kısımdır. Zati Sıfatlar: Vücud, Kıdem, Beka, Vahdaniyet, Muhalefetün’lil-havadis, Kıyam bi-Nefsihi. Subuti Sıfatlar: Hayat, İlim, Semi’, Basar, İrade, Kudret, Kelam ve Tekvindir.
“Varlığının üzerinden uzun zaman geçmek, bir başlangıcı olmamak, başkasına ihtiyacı bulunmamak” gibi anlamlara gelen “kıdem” ve Yaratıcı dışındaki varlıkların tümünü demek olan “âlem” kelimelerinden oluşan kıdem-i âlem tamlaması, kelâm ve felsefede en çok tartışılan sorunu işaret etmektedir.
– Hayat: Allah’ın diri bir şekilde vardır ancak bu varlığı insanlar göremez. …
– İlim: Allah, her şeyi bilen ve görendir. …
– Semi: Allah’ın her şeyi işitmesini ifade eden sıfattır. …
– Basar: Allah her şeyi görendir. …
– Kudret: Allah’ın gücü sonsuzdur. …
– İrade: Allah’ın izni olmadan hiçbir şey gerçekleşmez.
Bu bereketli ayda, ‘Maliki yevmiddin’ ibaresini anlatmak istiyorum. İbare, ‘din gününün/ hesap gününün sahibi’ demektir. Allah kitabında, kendisini din gününün sahibi olarak anlatıyor.23 May 2019
din gününün sahibidir. (O) Din gününün (ahirette kesin hesap, ceza ve ödülün karara bağlanacağı büyük mahkemenin) tek ve gerçek Maliki (Hâkimi ve mutlak sahibi olmaktadır). Hesap gününün sahibi Allah’adır.
Mekke döneminin ilk zamanlarında inen âyetlerde din terimi “yevm” kelimesiyle birlikte “yevmü’d-dîn” (din günü; hesap, ceza-mükâfat günü) şeklinde geçer.
Hamd[4], Âlemlerin Rabbi[5], Rahmân[6], Rahîm[7], hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) mâliki Allah’a mahsustur. Ödül ve ceza gününün tek hâkimi. Ceza gününün mâlikidir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…