Kevser Suresi, Kur’an-ı Kerim’in Mekke döneminde indirildiği düşünülen surelerinden biridir. İçerisinde üç ayetten oluşan bu sure, Müslümanlara sevinç ve umut veren bir mesaj taşır. Surenin inmesiyle ilgili birçok rivayet bulunmakla beraber, genel kabul gören görüşe göre Kevser Suresi, Peygamber Muhammed’e düşmanlarıyla olan mücadelesinde ve Mekke’deki zorlukları aşmasında heyecan ve enerji vermek amacıyla indirilmiştir.
Kevser Suresi indirildiği zaman, Mekke toplumu tarafından da önemli bir olay olarak algılandı. Peygamber Muhammed üzerinde baskı ve zorlukların arttığı bir dönemde, bu surenin indirilmesi Müslümanlara güç ve motivasyon sağladı. Surenin ana teması, Peygamberin ümmetine verilen nimetlerin vurgulanması ve Müslümanların zaferli bir şekilde ilerleyeceği müjdesidir.
Kevser Suresi, bolluk ve bereket anlamına gelirken aynı zamanda Peygamber’in ismi olan “Kevser” kelimesiyle de uyum içerisindedir. Surenin ilk ayeti olan “Muhakkak ki biz sana Kevser’i verdik” ifadesi, Müslümanların sadece dünyevi bolluklara değil, aynı zamanda manevi zenginliklere de sahip olacağını belirtir.
Kevser Suresi’nin indirilmesiyle birlikte, Peygamber Muhammed’in ümmetine dikkat ederek içlerinden sadaka vermesini istemesi gibi birçok farklı yorum ortaya çıkmıştır. Surenin anlamı ve içeriği üzerinde yapılan çalışmalar, Müslümanları bir araya getirmek, paylaşım ve birlik duygusu oluşturmak amacı taşıdığına işaret etmektedir.
Sonuç olarak, Kevser Suresi, Peygamber Muhammed’e umut ve sevinç vermek amacıyla Mekke döneminde indirilen bir suredir. İçeriğindeki bolluk ve bereket temasıyla Müslümanlara manevi ve dünyevi zenginlikleri hatırlatan sure, aynı zamanda sosyal yardımlaşma ve beraberlik vurgusunu da yapmaktadır. Kevser Suresi, Müslümanlar için büyük bir anlam ifade eder ve onlara gönlünde sevinç ve umut yaratır.
Sûrenin iniş sebebi, inkârcıların Hz. Peygamber’i erkek çocuklarını birer birer kaybettiği için soyu kesik (ebter) olarak itham etmeleridir. Ebter, soyu kesik demektir. Cahiliye döneminde bir insanın soyu kuruyunca davasının da kuruyacağına/kesileceğine inanılırdı.30 Ara 2022
Kuranı Kerimin kısa surelerin den olan Kevser suresi 3 ayetten oluşmaktadır. Kevser suresinde verilecek sınırsız nimetlere karşı namaz kılmaktan ve kurban kesmekten bahsedilmekte ve Hz peygamberin erkek çocuğunun vefatı ile konuşulan o dönemin zulümlerine karşı indirilmiş bir suredir.31 Mar 2021
Namaza niyet ederken de kişinin tahiyyetü’l mescid namazı kılmaya niyet etmesi gerekmektedir. Ancak mescide giren kişi bir farz namazını kılmak için niyet ederse ayrıca tahiyyetü’l mescid namazı kılmak için niyet etmesine gerek kalmamaktadır. Tahiyyetü’l mescid namazı iki rekat sünnet olarak kılınmaktadır.29 Ağu 2023
Mescide giren kişinin, meşguliyet veya kerâhet vaktinin girmesi gibi sebeplerle bu namazı kılamaması durumunda, “Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü va’llâhü ekber” demesi müstehaptır; bazı âlimler buna “ve lâ havle ve lâ kudrete illâ bi’llâhi’l-aliyyi’l-azîm” cümlesini de eklemiştir.
Namaza niyet ederken de kişinin tahiyyetü’l mescid namazı kılmaya niyet etmesi gerekmektedir. Ancak mescide giren kişi bir farz namazını kılmak için niyet ederse ayrıca tahiyyetü’l mescid namazı kılmak için niyet etmesine gerek kalmamaktadır.29 Ağu 2023
Tahiyyetü’l Mescid namazı kerahat vaktinde ve Cuma günü Hatip Minbere çıktığı vakit kılınması doğru değildir. Kişinin meşguliyeti var ise ya da Camiie girilen zaman Kerahat vakti ise Tahiyyetü’l namazı kılınması günah sayılmaktadır.7 Haz 2022
Tahiyyetü’l Mescid namazı, sünnettir. Cami ya da Mescid gibi ibadet meknına girildiği vakit oturmadan önce kılınması gerekmektedir. Hükmü, “Sizden biriniz mescide girdiği vakit oturmadan 2 Rek’at namaz kılsın!” Hz Peygamberin de öğüdüdür. Bu nedenle sünnet namaz olarak kabul edilmektedir.7 Haz 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…