Kur’an-ı Kerim’in ilk suresi olan Fatiha Suresi, İslam dininin en önemli ayetlerindendir. Aynı zamanda Kenvi ayet olarak da adlandırılan bu sure, Hz. Muhammed’e Allah tarafından vahiy yoluyla gönderilmiştir. Fatiha Suresi, Kur’an-ı Kerim’in başlangıcında yer aldığı için ilk ayet olarak kabul edilir ve Müslümanlar tarafından her namazın başında okunması gereken bir suredir.
Fatiha Suresi, yedi ayetten oluşur ve Müslümanların Allah’a yönelerek O’na dua etmesi, sığınması ve hamd etmesi için bir rehber niteliği taşır. Surenin başında Allah’ın her şeyi yaratan, her şeye gücü yeten ve merhametli bir ilah olduğu vurgulanır. Ayrıca Allah’a hamd edilir ve O’ndan yardım istenir.
Fatiha Suresi’nin ana konusu, insanların Allah’a yönelmeleri ve O’na tam bir teslimiyet göstermeleridir. İnsanlar, Allah’a dua ederek O’ndan hidayet, doğru yol ve kurtuluş istemekte ve O’na yönelmektedir. Surenin sonunda ise Müslümanlar, Allah’ın hidayet ettiği kimselerin doğru yola yönelenler olduğunu ifade ederler.
Fatiha Suresi’nin önemi, İslam dinindeki dua ritüellerinde ve namaz ibadetinde belirgindir. Müslümanlar, her namazın başında bu sureyi okuyarak Allah’a dua ederler ve O’na olan bağlarını güçlendirirler. Bu surenin okunması, insanların Allah’a olan inançlarını pekiştirir, O’na olan güvenlerini arttırır ve O’ndan yardım isteyebilecekleri bir yol gösterici olur.
Sonuç olarak, Kenvi ayet olarak da bilinen Fatiha Suresi, Müslümanların Allah’a dua etmek ve O’na yönelmek amacıyla okuduğu en önemli surelerden biridir. Bu sure, Müslümanların inançlarını güçlendirir, O’na olan bağlarını kuvvetlendirir ve hidayet yolunda ilerlemelerine yardımcı olur.
Allah’ın kainatta koymuş olduğu fiziki kanunlar vardır. Yer çekimi kuvveti, suyun kaldırma kuvveti gibi,.. bunlara kevni (tekvini) kanunlar denir. Mesela, bitkiyi sulamazsanız kurur; bu kevni kanundur. Kainatta kurulu düzene, fizik kanunlar bütününe kevni (tekvini) kanunlar denir.9 Ağu 2016
Müstakil bir varlığı olan Kur’an-ı Kerim parçalarına ayet denilir. Bu ismi hep duymuşsunuzdur. Kur’an-ı Kerim ayetlerine, bu küçük harf veya kelime gruplarına ayet denilmesi, Allah-u Teâlâ Hazretleri’nin bizzat kendisi tarafındandır.2 Kas 2016
Sonuç olarak tefsir ilmi açısından “Müşkilü’l-Kur’ân” ıstılahı, herhangi bir sebeple manası kapalı olan âyetleri içine almakla birlikte daha çok “ihtilaf ve teâruz izlenimi veren âyetler” anlamında kullanılmaktadır.
Şuayb, (Arapça: شعيب, romanize: Shu’ayb Türkçe: Doğru yolu gösteren), Tanah’taki Yitro olduğu sanılan Yahudi din büyüğüydü. Yahudilik ve Hristiyanlık’ta aziz, İslam’da ise bir peygamber olduğuna inanılır.
Şuayb Eyke ve Medyen halklarına gönderilen bir peygamberdir. Tevhid mücadelesini veren peygamber Hz. İbrahim torunlarından birisi olan Mikail’in oğludur. Medyen bölgesinde yaşayan ailede doğdu.
Şuayb’ın soyu Hz. İbrahim’e dayanır. Hz. Şuayb Medyen ve Eyke halkına gönderilmiş bir peygamberdir.15 Haz 2021
Tevrat’a Göre Musa’nın kayınpederidir ve Tevrat’ta geçen Yitro ile aynı kişidir. Tevrat’a göre ahlaki değer yargıları zayıf bir şehir olan Medyen’de Yitro önceleri putperest inanca sahipken daha sonra tek tanrı inancına dönmüştür ve peygamber olmuştur. Peygamber olması ile Midyan şehrindeki putperestlerce dışlanmıştır.
Medyen halkına Allah tarafından gönderilen Hz. Şuayb İbrahim’in soyundandı. Kur’an-ı Kerim’de Hz. Şuayb’dan 11 defa söz edilmiştir.4 May 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…