“Kemiyet mi kemmiyet mi?” olarak bilinen bu tartışmada, kimya ve kimyasal bileşiklerin doğası ve önemi üzerine derin düşünceler dile getirilmektedir. Kimya, hayatımızın her alanında etkili olan bir bilim dalıdır. Temel olarak, maddenin yapısını, özelliklerini ve reaksiyonlarını inceleyen kimya, birçok faydalı ürün ve teknolojik gelişmelerin temelini atmaktadır.
Kemiyet, bir maddenin niceliksel özelliklerini ifade ederken, kemmiyet, maddenin niteliksel ve kimyasal özelliklerini belirtir. Yani kemiyetten, maddenin miktarını ve bileşimini ifade edebilirken, kemmiyetten, maddenin yapısal ve kimyasal niteliklerini anlayabiliriz. Bu iki kavram, aralarında bazen rekabet eder gibi görünse de aslında birbirlerini tamamlayan önemli unsurlardır.
Örneğin, bir kimyasal reaksiyonun hızını belirleyen faktörler, maddenin yüzey alanı, konsantrasyonu ve sıcaklık gibi niceliksel özelliklerdir. Ancak aynı reaksiyonun gerçekleşebilmesi için uygun moleküler yapılara sahip maddelerin bir araya gelmesi gerekir. Yani, kemmiyetin etkisiz olması durumunda, kemiyetin bir önemi kalmaz.
Ayrıca, bir maddenin kimyasal tepkimelere olan eğilimi ya da kimyasal kararlılığı, yapısından kaynaklanan niteliksel bir özelliktir. Bu nedenle, kemmiyet, bir bileşiğin kimyasal özelliklerini belirleme ve anlama konusunda büyük bir öneme sahiptir.
Sonuç olarak, “Kemiyet mi kemmiyet mi?” tartışması, kimyadaki nicel ve nitel özelliklerin nasıl birbirini tamamladığını anlamamıza yardımcı olur. Kemiyet, bize bileşiklerin miktarı ve bileşimi hakkında bilgi verirken, kemmiyet yapısal ve kimyasal niteliklerini anlamamızı sağlar. Bu iki kavramın doğru bir şekilde anlaşılması, kimyanın daha derin ve etkili bir şekilde keşfedilmesine olanak sağlar.
Farklı bir tabirle keyfiyet, Müslümanlığın, insanın hâl ve tavırlarına, söz ve davranışlarına, fikir ve düşüncelerine aksetmesi; onun tam özümsenmesi ve tabiata mâl edilmesidir.18 בספט׳ 2023
Kemiyet, “miktar, sayı , nicelik.” demektir. Keyfiyet ise, “kalite, nitelik” manasına gelir. Bir tek çiçekteki hayat şerefini, milyarlarca taşta bulamayız. Aynı şekilde, bir böcekteki hayat, bütün bitkiler âlemini fazlasıyla tartar.27 באוק׳ 2018
“keyfiyetin tarafımıza bildirilmesi” şeklinde bitiş cümlelerinde kullanılır. verilen kararın , veren tarafın tercihinde olduğu, nedeninin sorgulanmayacağı iması yapılır, bu kelimenin kullanılmasıyla.
Bir nesnenin yapısını, nasıl olduğunu belirleyen özellik, nitelik; klasik felsefe ve mantıkta on kategoriden biri. İnsan düşüncesinin ve varlığın en genel, en nihaî taksim ve tasnifini ifade eden terimler, kategoriler; bir önermede yüklemin konuya izâfe edilme tarzı anlamında mantık terimi.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…