Allah’ın konuştuğu kişi anlamında Hz. Mûsâ için kullanılan tabir. İsrâiloğulları’na gönderilen ve kendisine Tevrat indirilen peygamber.
Allah’ın kendisiyle konuştuğu kimse anlamında Hz. Musa (a.s)’a verilen isim.
Musa tebliğ ve davetini gerçekleştirmek için ayrıca “dilindeki düğümün çözülmesi ve lisan olarak kendisinden daha fasih olan kardeşi Harun’un kendisine yardımcı olarak verilmesini” (Tâhâ 20/27-28) de Yüce Allah’tan talep etmiştir.
Müfessirlere göre bu hitap, yanan bir ağaç aracılığı ile yapılmıştır. Doğrudan konuşmaya en yakın bu hitap biçimi nedeniyle Hz. Musa (a.s) Kelimullah olarak adlandırılmıştır. Nitekim bu biçimdeki hitap Kur’an’da “konuşma” olarak tanımlanmıştır.
Hz. Musa, semavî dinlerde Allah’ın İsrailoğullarına gönderdiği, kendisine Tevrât indirilen peygamberdir. Hz. Musa, Allah’la aracısız konuşmasından dolayı Kelîm, Kelîmullâh gibi adlarla da anılmaktadır.10 Tem 2020
Tora ve Kur’an’a göre, babası İbrahim, annesi ise Hacer’dir. İslam inancında Zebihatullah, yani “Allah’ın kurbanı” denir ve yine İslam inancına göre Muhammed’in atasıdır. İbrahim 86 yaşında iken, cariyesi Hacer’den oğlu İsmail doğdu.
Sana söylememi emretti ve kapının eşiğini değiştirmeni söyledi!” dedi. İsmail: “Bu babamdı. Seninle ayrılmanı bana emretmiş. Haydi artık ailene git!” dedi ve hanımını boşadı.20 Eyl 2022
İslam inanışına göre daha sonra Mekke’ye dönen İbrahim burada İsmail ile birlikte Kabe’yi inşa eder. Evlilik çağına giren İsmail, komşuları Cürhum kabilesinden önce Mudad’ın kızı Seyyide, sonra da Amr’ın kızı Ra’le ile evlenir.
On iki oğul ve bir kızı olan İsmail’in çocukları: Nebaioth (Nabit) Kedar (Kaydar)
İbrâhim’in vefatı üzerine Filistin’e gelen İsmâil kardeşi İshak ile birlikte babasını defneder. On iki oğlu on iki kabilenin beyi olur (Tekvîn, 25/9-10, 16-17).
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…