Kelime-i Şehadet: “Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü” demektir. “Sahitlik ederim ki Allah’tan baska ilâh yoktur ve yine sahitlik ederim ki Muhammed O’nun kulu ve rasûlüdür” anlamına gelir.10 Nis 2023
Kur’an, İslam’ın ana kaynağı olan kutsal metindir. Müslümanlar tarafından Allah’ın son sözü olduğuna ve Cebrâil aracılığıyla ilki 610’da olmak üzere 22 yıllık süre zarfında Muhammed’e bildirildiğine inanılır.
Kelime-i şehadet “Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü” biçiminde okunur. Kelime-i tevhidin Türkçe karşılığı ise “Allah’tan başka tanrı yoktur, Hz Muhammed Allah’ın elçisidir” biçiminde çevrilir. Kelime-i tevhid, inanç esaslarının özünü meydana getiren cümlelerden bir tanesidir.18 Ara 2023
Kelime-i şehâdet; اَشْهَدُ اَنْ لاَ اِلٰهَ اِلاَّ اللّٰهُ وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ “Ben şahitlik ederim ki Allah’tan başka ilâh yoktur ve ben yine şahitlik ederim ki Hz. Muhammed, O’nun kulu ve Resûlüdür” demektir.14 Oca 2022
Nafile (tatavvu) namazlar, herhangi bir yükümlülüğü olmadan, içten gelerek kılınan namazlardır. Beş vakit namaza bağlı olan sünnetler, ramazan geceleri kılınan teravih namazları, kuşluk namazları, gece namazları başlıca nafile namazlardır.
İslami literatürde nafile; bir kimsenin yapmakla mecbur ve mükellef olmadığı halde Allah’ın rızasını kazanmak için yaptığı ibadetlere denilir. Beş vakit farz namaz dışında kılınan nafile namazlar, Ramazan ayı haricinde tutulan nafile oruçlar ve Kurban Bayramı dışında kesilen nafile kurbanlar nafile ibadetlere örnektir.
İslam dininde, gerek olmamasına rağmen fazladan yapılan ibadetlere verilen isimdir. İslam’da farz ve vâcib olmayan ibâdetler, “nafile” olarak tanımlanır (sınıflandırılır) ve “nafile ibadetler” olarak adlandırılır.
Nafile namazlarının herhangi bir hükmü bulunmamaktadır ve tamamen içten geldiği için kılınan namazlardır. Nafile namazlar Müslümanlar için farz namazlarından biri değildir. Nafile namazları sünnet olan namazlardandır ve Allah’a yakınlaşmak ve ondan af dilemek için kılınmaktadır.13 Ara 2023
Bazı usulcüler sünnet, tatavvu, ihsan, nâfile, fazilet, müstehap, muraggabün fîh (ragībe) ve hasen terimlerinin mendupla eş anlamlı olduğu, bazıları ise bunların mendup kapsamındaki fiillerin sevap yönünden derece farklılıklarını belirttiği, yani mendubun birer çeşidini oluşturduğu kanaatindedir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…