Kadiri Tarikatı, İslam dininde yer alan bir tarikattır ve Hanefi mezhebine bağlıdır. Bu tarikat, bilgin ve alimin büyük İslam alimi olan Abdülkadir Geylani tarafından kurulmuştur. Kadiri Tarikatı’nın temel amacı, kişinin Allah’a olan bağlılığını arttırması, manevi yolculuğunu tamamlaması ve İslam prensiplerine uygun bir yaşam sürmesi için rehberlik etmektir.
Kadiri Tarikatı, mistik bir yaşam tarzını benimser ve bu tarzda kişiyi Allah’a yaklaştırmayı hedefler. Tarikatın mensupları, ibadetleri ve zikirleriyle kendilerini Allah’a adamış bir şekilde yaşarlar. Bu tarikatın öğretileri arasında, marifetullah yani Allah’ı tanımak, tasavvufi ilimler, kitap ve sünnet esaslarına bağlılık ve diğer müridlerle dayanışma gibi konular bulunur.
Kadiri Tarikatı’nın lideri olan şeyh veya pir, mensuplarına manevi rehberlik yapar. Bu rehberlik sürecinde, bireysel gelişim ve manevi ilerleme hedeflenir. Zikirler, dualar, dervişlik, cemaat halinde ibadetler gibi uygulamalar üzerinde durulur. Ayrıca, tarikatın lideri, müritlerinin sorunlarına çözüm bulmada da yardımcı olur.
Kadiri Tarikatı, İslam dünyasında geniş bir takipçi kitlesine sahiptir. Tarikatın mensupları, özellikle Hindistan, Pakistan, Türkiye, Mısır, Fas ve Cezayir gibi ülkelerde yoğunluktadır. Bu tarikat, hanefi mezhebinin izinden giderek, sadece dini ibadetlere zaman ayırmakla kalmaz, aynı zamanda toplumsal sorumlulukları da yerine getirmeyi önemser.
Sonuç olarak, Kadiri Tarikatı, Hanefi mezhebiyle bağlantılı bir tarikattır. Bu tarikat, mensuplarına Allah’a yaklaşma yollarını öğretir, manevi gelişimlerine rehberlik eder ve İslam prensiplerine uyumlu bir yaşam sürmeyi hedefler. Kadiri Tarikatı, İslam dünyasında etkili olan ve geniş bir takipçi kitlesine sahip olan bir tarikattır.
Kamuoyunda ‘Cübbeli Ahmet’ olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, İsmailağa Cemaati’nden ayrılarak ‘Kadiri Şeyhi’ oldu. Sosyal medyada yayımlanan videoda Nakşibendi tarikatına bağlı İsmailağa Cemaati’ne bağlı olan olan Ünlü’nün, “Şeyh Ubeydullah El Kadiri” isimli şahıstan ‘şeyhlik icazeti’ aldığı görüldü.8 Eyl 2023
Kadiri Tarikatı, İslam’ın temel ilkelerine bağlı, tasavvufi bir yoldur. Kadiri Tarikatı’nın kurucusu olan Abdülkadir Geylânî, bir Sünni Müslümandı ve Kadiri Tarikatı da Sünni geleneğe bağlıdır.8 Eyl 2023
– el-Mahzûmî
– Ebu’l Hasan Ali İbn Muhammed b.Yusuf el-Kureşi.
– Ebu’l-Ferec Yusuf et-Tarsusî
– Ebû’l Fazıl Abdû’l-Vâhid et-Temimî
– Abdu’l-Azîz et-Temimî
– Cafer b. Yunus Şiblî
– Cüneyd Bağdâdî
– Sırriyü’s-Sakatî
Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ramazan ayında ezân da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezânın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.
el Cevab: İmsak vakti geniş vakittir. Beş ya da 10 dakika geçirdiyse oruca devam eder. Daha fazla geçirmişse o günün orucunu iade eder.
İmsak daha dar anlamda oruca başlamayı, başlangıç anını, karşıtı olan iftar da geniş anlamda orucu herhangi bir zamanda bozmayı, dar anlamda ise güneşin batışında meşrû şekilde oruca son vermeyi ifade etmektedir.
Oruç, imsak vaktinde başlar. Oruca niyet eden kimse bu vakitten itibaren herhangi bir şey yiyemez, içemez ve orucu bozan şeyleri yapamaz. Bu durum akşam güneş batıncaya kadar devam eder. Güneş battıktan sonra yiyip içmek suretiyle orucunu açar.
İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…