Kadir Gecesi İslam inancına göre, Kur’an’ın indirildiği gece olarak kabul edilmektedir. Bu gece, peygamberimiz Hz. Muhammed’in ibadetlerini yoğunlaştırdığı ve dua ettiği bir gece olarak bilinir. Peygamberimiz bu geceyi özel bir öneme sahip olduğunu bildiği için, ibadet ve zikirle geçirirdi.
Kadir Gecesi’nde peygamberimiz, mübarek geceye özgü ibadetler yapardı. Bu ibadetler arasında teheccüd namazı kılmak, Kur’an okumak, dua etmek ve sadaka vermek gibi ibadetler bulunurdu. Peygamberimiz, bu geceyi Allah’a yönelerek yakınlaşma fırsatı olarak değerlendirir ve bu sebeple ibadetlerini artırırdı.
Kadir Gecesi’nde peygamberimiz dua ederek Allah’ın rahmet ve mağfiretine sığınırdı. Bu geceyi, günahların affedildiği bir gece olarak bilir ve bu sebeple dualarıyla Rabbine yalvarırdı. Peygamberimiz, bu gecede yapılan duaların daha fazla kabul edildiğine inanırdı ve bu sebeple dualarıyla tevazu içinde Rabbine yönelirdi.
Peygamberimiz ayrıca Kadir Gecesi’nde Kur’an okurdu. Kur’an’ın inzal oluşunun bu geceye denk geldiğine inanan peygamberimiz, Kur’an okuyarak hem kendisini manevi olarak güçlendirir hem de bu geceyi anlamlandırır ve yaşardı. Kur’an, peygamberimizin hayatında çok büyük bir öneme sahipti ve peygamberimiz, Kadir Gecesi’ni Kur’an’ı okuyarak ve anlayarak değerlendirirdi.
Son olarak, Kadir Gecesi’nde peygamberimiz sadaka verirdi. Sadaka, peygamberimiz için bir yardımlaşma ve paylaşma eylemiydi. Bu geceyi, toplumun refahı ve birlik beraberliğinin sağlanması için fırsat olarak değerlendiren peygamberimiz, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek ve onlarla dayanışma içerisinde olmak adına sadaka verirdi.
Kadir Gecesi’nde peygamberimiz, ibadetlerini yoğunlaştırır, dua eder, Kur’an okur ve sadaka verirdi. Bu geceyi, Rabbine yönelme ve manevi güçlenme fırsatı olarak değerlendirir ve özveriyle geçirirdi. Peygamberimizin bu tavırları, Müslümanların Kadir Gecesi’ni de benzer şekilde değerlendirmesine ilham olmaktadır. Bu geceyi, ibadet ve dualarla değerlendirerek Allah’ın rahmet ve mağfiretine sığınmak, Kur’an’la birlikte anlamlandırmak ve yardımlaşma duygusunu pekiştirmek önemlidir.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün ‘Lâ ilâhe illallah’ olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: “En faziletli zikir ‘Lâ ilâhe illallah’, en faziletli dua da ‘el-Hamdülillâh’tır.” (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.10 Oca 2024
– Ayetel Kürsi.
– Fatiha Suresi.
– Vakıa Suresi.
– Bakara Suresi.
– Nas Suresi. Felak Suresi. İhlas Suresi. Kafirun Suresi. İnşirah Suresi. Fetih Suresi. Maun Suresi.
Kadir Gecesinde Yapılması Gerekenler Kaza, nafile namazlar kılınmalı; o geceye ait nakledilen namazlar kılınmalı. Varsa kaza namazları da kılınmalı. Tefekkürde bulunulmalı, kendimizi sorgulamalı. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; geleceğimiz için daha çok ibadetlerde bulunulmalı.
Kadir Gecesi’nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir. Bol bol zikir çekilmeli. Bu mübarek gecede Kur’an okunabilir, bolca nafile namaz kılınıp dualar yapılabilir. En önemlisi ise bu gecede bolca istağfarda bulunulmalıdır.17 Nis 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…