“Bana, Kadınlar kaç kat kefene sarılır?” başlıklı makale, kadınların ölüm sonrası ritüellerinde kefenin ne kadar katla sarılacağına dair merak edilen bir soruya cevap aramaktadır. İslamiyet’e göre, bir kişinin cesedi ölümünden sonra yıkanır, kefenlenir ve ardından defin işlemi gerçekleştirilir.
Makalede belirtilen hadisler ve İslam alimlerinin yorumlarına göre, kadınlar ve erkeklerin cesetleri benzer şekilde hazırlanırken, kadınların kefenlerine bazı ek katmanlar eklenmelidir. Bu ek katmanlar, kadının namusunu korumak ve örtünmeyi sağlamak amacıyla yapılır. İslam alimleri, kadın kefeninin en az üç kat olması gerektiği konusunda genel bir fikir birliği içindedir. Ancak bazı alimler, kadın kefeninin daha fazla katmana sahip olmasını da önermektedir, bunun için ise beş kat önerilmektedir.
Makalede ayrıca, İslam alimlerinin bu konudaki görüşleri arasındaki farklılıkların sebepleri de ele alınmaktadır. Cinsiyet ayrımı yapmaksızın herkesin cesedinin temizlenmesi gerektiği konusunda fikir birliği olsa da, kadınları daha fazla kat ile kefenlemenin nedeni, toplumda kadının ölümünden sonra bile namusunun korunmasıdır.
Makale, kadın kefeninin kaç kat olması gerektiği konusunda farklı görüşlerin olduğunu belirtirken, bu konunun daha çok gelenek ve kültüre bağlı olduğunu vurgulamaktadır. Bazı kültürlerde, kadın kefeninin daha fazla katmana sahip olması yaygınken, diğerlerinde üç kat yeterli görülmektedir.
Bu makale, İslam inancının ölüm ritüellerine dair bir yönüne odaklanırken, kadının namusu ve örtüsünün önemini vurgulamaktadır. Ancak her ne kadar bu konuda farklı görüşler olsa da, öncelikle insanların inançlarına ve kültürlerine saygı duyulması gerektiği üzerinde durmaktadır.
Kefen ölçüleri erkekler için 10 metre ve kadınlar için 12 metre olarak kabul edilir.
Kefen ölçüleri erkekler için 10 metre ve kadınlar için 12 metre olarak kabul edilir.
Ölü kadın ise, saçları ikiye ayrılarak kefen gömleği üzerinden göğsü üzerine konulur ve üstüne, yüzünü de örtecek şekilde baş örtüsü konur. Sonra üzerine izâr sarılır ve izârın üzerinden göğüs örtüsü bağlanır. Daha sonra lifâfe sarılır. Göğüs örtüsü lifâfeden sonra da bağlanabilir.
Kadın kefeni beş parça, erkek kefeni ise üç parçadan oluşur. Kefen geçmişte çift kat olarak bıçakla kesilmekteydi. Yöre halkının anlatısına göre günümüzde makasla da kesilmektedir. Kefenin ölçüsü ise, tel ile cenazenin başından ve ayağından iki karış fazla olacak şekilde alınır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…