CELSE). Üç ve dört rek’atlı namazların ikinci rek’atında yapılan oturuşa ka’de-i ûlâ, son rek’atında yapılana ka’de-i ahîre denir. İki rek’atlı namazların sonunda yapılan oturuş da ka’de-i ahîredir.
İkinci rek`attan sonraki oturuşa ka`de-i ûlâ (ilk oturuş), üçüncü veya dördüncü rek`attan sonraki oturuşa da ka`de-i âhire (son oturuş) denir. İlk oturuş vâcib, son oturuş ise farzdır. İki rek`atlı namazlarda ise, ikinci rek`atın sonundaki oturma, son oturuştur.9 Ağu 2016
Kade-i Ahire oturuşunda okunacak dualar Kuranı Kerimde Tahiyyat, Salli, Barik ve Rabbena olarak verilmiştir. Peygamber efendimiz Kade-i Ahire oturuşunda Ettehiyyatü okumaktadır ve hadislerinde namazı ben nasıl kılıyorsam siz de öyle kılın olarak buyurmaktadır.20 Eki 2021
Ka’de-i ûlâ Mâlikî ve Şâfiîler’e göre sünnet, Hanefîler’e göre vâcip, Hanbelîler’e göre farz; ka’de-i ahîre ise bütün mezheplerde farzdır, yani namazın rükünlerindendir.
İkinci rek`attan sonraki oturuşa ka`de-i ûlâ (ilk oturuş), üçüncü veya dördüncü rek`attan sonraki oturuşa da ka`de-i âhire (son oturuş) denir.
melekut teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı (Osmanlı Dönemi) Ruhlar âlemi.
Buna göre ceberût, melekût ve mülk âlemini kuşatan geniş âlemdir. Ayrıca İbrâhim Hakkı, en latif, en nurlu ve en yüce âlemin ceberût olduğunu, bunu ruhlar âleminin takip ettiğini söyler. Bazı mutasavvıflar Allah’ın zâtına ceberût, ezelî sıfatlarına melekût, diğer bazıları zâta lâhût, sıfatlara ceberût adını verirler.
Akıl ve duyular yoluyla hakkında bilgi edinilemeyen varlık alanı. Mutasavvıfların, varlığın beş küllî mertebesini ifade etmek için kullandıkları bir tasavvuf terimi. Allah’tan ilk feyezan eden varlık olan akl-ı evvel veya melekût âlemi anlamında kullanılan tasavvuf terimi.
Levhil mahfuz derken, bununla zamanın ve mekanın olmadığı melekut alemini kastediyor Gazali. Diğer bir ifadeyle bu alem görünen evrenimizin ötesindeki alemi-gaybdır, yani görünmeyen alemdir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…