Boyut kavramı, var olan nesnelerin veya olayların uzayda nasıl düzenlendiğini anlamak için kullanılan bir terimdir. Bir nesnenin boyutu, onun uzunluğu, genişliği ve yüksekliği veya nesnenin konumunu belirlemek için kullanılan koordinatları içerir. Genellikle üç boyutlu olarak düşünülse de, boyut kavramı aslında daha karmaşıktır ve farklı alanlarda farklı şekillerde tanımlanabilir.
Matematikte boyut, bir nesnenin içine sığabileceği minimum sayıdaki bağımsız koordinat ile ifade edilir. İki boyutlu bir nesnenin, onun uzunluk ve genişliğini ifade eden iki bağımsız koordinat kullanılarak tanımlandığı düşünülebilir. Benzer şekilde, üç boyutlu bir nesnenin konumunu belirlemek için uzunluk, genişlik ve yükseklik olarak adlandırılan bağımsız üç koordinatın kullanıldığı düşünülebilir. Ancak matematikte boyut kavramı, bu temel anlamların ötesine geçebilir ve daha soyut ve karmaşık kavramlara uygulanabilir.
Fizikte, evrende dört boyut olduğu kabul edilir: uzunluk, genişlik, yükseklik ve zaman. Bu dört boyut, olayların ve nesnelerin nerede ve ne zaman gerçekleştiğini belirlemek için kullanılır. Teorik fizikçiler, uzayın ve zamanın dört boyutuna ek olarak, daha karmaşık kavramlar üzerinde çalışır, böylece boyut kavramı daha da genişler.
Sonuç olarak, boyut kavramı, nesnelerin ve olayların fiziksel olarak nasıl düzenlendiğini anlamamıza yardımcı olan bir terimdir. Matematikte, boyut nesnelerin koordinatlarla ifade edildiği bağımsız miktarları anlatırken, fizikte boyut kavramı daha soyut ve karmaşık bir şekilde tanımlanabilir. Boyutlar, evrende var olan ve nesnelerin ve olayların konumunu ve zamanını belirlemek için kullanılan ölçütlerdir.
Merhaba,fizikte sicim kuramına göre on uzay ve bir zaman boyutu olmak üzere on bir boyutludur. Matematiksel olarak da kanıtlanmıştır. Ancak biz üç uzay ve bir zaman boyutunu algılayabiliyoruz. Bunun sebebi diğer yedi boyutun çok sıkışık olmasıdır.16 Şub 2021
Beş boyutta; 1. Simplex grubundan 5 simplex; 6 köşe, 15 kenar, 20 yüz (her biri eşkenar üçgen olmak üzere), 15 hücre (her biri düzenli dört yüzlü şekil olmak üzere), 5 hiperhücre (her biri 5 hücre) ile birlikte.
İnsan bedeni bir bileşkedir. Kimyasal ve fiziksel yapının yanında üçüncü yapı psikolojik yapıdır. İnsanlar ancak varoluşlarını derinlemesine ortaya koymaları halinde kronik hastalıklarından kurtulabilirler. Bunun için de bedeni beş boyut olarak görüp değerlendirebilmek gerekir.
Biz üç boyutlu bir dünyada yaşamaktayız. Bu yüzden bizim algılayabileceğimiz nesneler sıfırdan bizim yaşadığımız dünyaya kadar yani üçüncü boyuta kadardır.13 Tem 2022
Namaza imamla birlikte başladığı halde belirli mazeretler sebebiyle ara vermek zorunda kalarak namazın bir kısmını imamla birlikte kılamayan kimse.
Mesbûk, cemaatle kılınan namaza baştan yetişemeyip ilk rek’atın rükûundan sonra imama uyan kimse demektir.
İmama uyan kişi, imamın sessiz okuduğu namazlarda, namaz başından itibaren Fâtiha ve sûreyi okur.
Birine uyan, tabi olan kimse. Namazda imama uyan, arkasında namaz kılan kişi anlamında bir fıkıh terimi. Bu kimse hareketlerini imama tabi kıldığı için bu ismi almıştır.
Hanbelîler’e göre mesbûk Hanefî ve Mâlikîler’deki lâhiḳ terimini de kapsar. Yani imama birinci rek’attan sonra uyan kişiye mesbûk dendiği gibi imamla birlikte namaza başlayıp sonra bir kısmını kaçıran kişiye de mesbûk denilir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…