Categories: Genel

Kaç çeşit senet var?

Senetler, bir borç ilişkisini belgelemek ve tarafları korumak amacıyla düzenlenen hukuki belgelerdir. Finansal piyasalarda, ticari işletmeler arasında veya bireysel borçların düzenlenmesinde sıkça kullanılan senetler, çeşitli şekillerde ve amaçlarla karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak, senetler iki temel gruba ayrılır: bono ve poliçe.

Bono, bir borcun ödeme sözünü içeren senetlerdir. Yani birinin bir başkasına olan borcunu ödeyeceği taahhüdünü içerir. Özellikle finansal piyasalarda kullanılan bonolar, genellikle devlet tahvilleri veya şirket tahvilleri şeklinde çıkarılır. Bu senetlerin vadeleri ve faiz oranları belirli bir süre için belirlenir ve yatırımcılar tarafından alınıp satılır.

Poliçe ise bir ödeme emrini içeren senetlerdir. Bir kişinin veya kurumun, belirli bir kişiye veya kuruma borçlu olduğunu belirtirler. Poliçelerde vadeler belirtilmez, ödeme emri belirlien kişiye kadar geçerlilik kazanır. İki temel poliçe türü vardır: kırdırmalı ve ciro edilmemiş poliçeler. Kırdırmalı poliçeler, borcun başka bir kişiye aktarılmasına izin veren senetlerdir. Ciro edilmemiş poliçeler ise sadece belirli bir kişiye ödeme işlemini sağlar.

Bunların yanı sıra, kambiyo senetleri olarak da bilinen çekler ve vekâletname senetleri de mevcuttur. Çekler, bir kişinin başka bir kişiye para ödeme taahhüdünü içeren senetlerdir. Vekâletname senetleri ise bir kişinin başka bir kişiye vekâlet verdiğini belgeleyen senetlerdir.

Tüm bu çeşitli senetler, iş dünyasında güvenli ve etkili bir şekilde borç ilişkilerini düzenlemek için kullanılan araçlardır. Hem borç alanları hem de borç verenleri koruyan hukuki bir dayanağa sahip olmaları, ticari işlemlerin güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Ancak, her bir senet türünün kendine özgü özellikleri ve kuralları olduğunu unutmamak önemlidir. Dolayısıyla, senetlerle ilgili işlemler yaparken, bu farklılıkları ve gereklilikleri dikkate almamız gerekmektedir.

Süftece caiz mi?

Hanefîler’e göre yol tehlikesini savmak amacıyla süftece keşîde edilmesi borç doğuran akid sırasında şart koşulmuşsa veya teamül halini almışsa tahrîmen mekruh (akid de fâsid), aksi takdirde câizdir.

Kefilsiz senet olur mu?

Senette kefil zorunlu olmayabilir ancak kefil isteniyorsa kesinlikle imzalaması gerekir. En önemli hususlardan biri de senedin herhangi bir yerinde deforme olmaması gerekir. Eğer böyle bir durum olursa senet direkt geçersiz sayılır. Kendi güvenliğiniz açısından da senedi silinmeyen kalemler ile doldurmanız gerekir.4 באוג׳ 2020

Islam dininde senet nedir?

Mahkemece verilen şer’î hükmün kaydedildiği yazılı belge. Mahkemede ileri sürülen ve hukukî sonuçları bulunan bir iddianın gerçekliği konusunda kesin bilgi ya da galip zan oluşturacak şekilde delil getirme.

Çek ve senedin ciro edilmesine islam hukukunda ne denir?

Kabz; piyasada geçerli olma, tasarrufta bulunma gücü, bir şeyi elle tutup alma, bir meblağı hesaba kaydetme, bir şeyi teslim alarak onda tasarrufta bulunma imkânını elde etmektir.

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

8 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

8 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

8 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

8 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

8 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

8 months ago