Kişinin içinde bulunan yapabilme gücünü ifade edebilmek için kullanılan irade kelimesi kendi içerisinde de ikiye ayrılmaktadır. İrade kelimesi, cüzi irade ve külli irade olarak ikiye ayrılmaktadır.27 בפבר׳ 2021
Bir davranışı tercih edip gerçekleştirme gücü anlamında terim. Allah’a atfedilen sübûtî sıfatlardan biri. Allah’ın nesneleri ve olayları özellikle sorumluluk doğuran beşerî fiilleri, ezelde planlayıp zamanı gelince yaratması anlamında terim.
İslam dinine göre insanın sorumluluğu da kendisine cüz’i irade verilmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Buna göre cüz’i irade insanın kendi yaptıklarıyla kaderini belirlemesidir. Külli irade ise Allah’ın belirlediği kader olarak ifade edilmektedir.
İrade ya da istenç, belirli bir yapabilme gücünü ya da itici gücün varlığını belirtmek için kullanılır. Buna bağlı olarak birkaç yönden istenç kavramını belirtmek gerekir: İlk olarak, istencin, özgürlüğü de kendinde barındıran bir isteme durumu olarak tarif edilmesi söz konusudur.
İnsanın büyün yaşantısı süresince bazı kararlar alması ve bazı seçimler yapması gerekir. Verilmiş olan kararlar arasındaysa tercih edilmiş olan mesleğin seçimi, eşin seçimi ve arkadaşların seçimi gibi konular insanın kendisine bağlı olan ve kendi cüzi iradesini ifade edebilmek için verilen örneklerdendir.7 בנוב׳ 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…