7 minareli Mescid-i Haram, İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biri sayılır Mekkeliler tarafından Harem-i Şerif olarak adlandırılan mescidin toplam 19 kapısı vardır. Kabe, Makam-ı İbrahim, Hicr-i İsmail ve Mültezem başta olmak üzere birçok bölümden oluşur.19 Oca 2021
Mültezem, “Allah’tan günahların affedilmesini dilemek amacıyla içten gelen bir duygu ile yapılan duaların kabul edildiği yer” anlamında Med’â (bazı kaynaklarda Müddeâ), “bütün kötülüklerin şerrinden sığınılan yer” mânasında Müteavvez diye de anılır. Hacerülesved ile Kâbe kapısının arasındaki mesafe yaklaşık 2 metredir.
Kur’an-ı Kerim’de “Mukaddes makam”, “Beyt-i Atik (en eski ev)”, “Beytullah (Allah’ın evi)”, “Saygıdeğer bir ev”, “Müslümanların kıblesi” ve “Miraç mucizesinin başladığı makam” olarak anılan Kabe hakkında halk arasında daha çok “Kabe-i Muazzama” tabiri kullanılıyor.31 Oca 2021
Mescid ilk yapıldığında batıda Babürrahme, doğuda Babücibril ve güneyde Babülcenubî olarak 3 kapısı vardı. Kıble Kudüs’ten Kabe’ye çevrildikten sonra güney kapısı kapatılarak kuzeye başka bir kapı açılmıştır (günümüzde ise Mescid-i Nebevi’nin 41 ana giriş ve çıkış noktası bulunmaktadır).
Mescid-i Nebevî veya Peygamber Mescidi (Arapça: المسجد النبوي), Hicret’ten sonra Medine’de İslam peygamberi Muhammed ile arkadaşları tarafından inşa edilen, Muhammed’in kabrinin de içerisinde bulunduğu mescit. “Nebevi” Arapçada “peygambere ait” anlamına gelir, “Mescid-i Nebevî” tamlamasının anlamı ise “Peygamber …
NİŞAN KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ – Bizi nişana çağırdılar. – Nişanı bozmuşlar.27 Ağu 2021
Nişan, evlenme yaşına gelmiş kız ve erkeklerin aileleri ve yakın dostları tarafından yörenin örf ve adetleri doğrultusunda evleneceklerine ilişkin bir çeşit söz vermedir. Evliliğe giden yol nişan diğer bir ifade ile “söz kesme” ile başlar, kına ve düğün ile son bulur.
Nişan kelimesinin TDK sözlüğe göre 6 farklı anlamı vardır. Nişan kelimesinin kökeni Farsça dilidir.18 May 2022
Nişan, evlenme yaşına gelmiş kız ve erkeklerin aileleri ve yakın dostları tarafından yörenin örf ve adetleri doğrultusunda evleneceklerine ilişkin bir çeşit söz vermedir. Evliliğe giden yol nişan diğer bir ifade ile “söz kesme” ile başlar, kına ve düğün ile son bulur.
Arapçadan Türkçeye geçmiş bir kelime olan ayan; âyan olarak da TDK’da yer alırken; ‘şapkasız a’ olarak kullanılmaktadır. Ayan kelimesinin anlamı; – Belli ve açıktır. – Toplumda ileri gelenler(vasıflı kimseler, ün salmış(başarılı) kimselerdir.)8 Oca 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…