Orta Kafkasya’daki Terek ve Kuma nehirlerinin kollarının suladığı geniş bölgede yaşayan Kabartaylar kendilerini Adige olarak da adlandırmaktadır ve Çerkezler’le akrabadırlar. Kaynaklarda Kabartay, Kaberdey, Kabarda ve Kabardintsı gibi değişik isimlerle anılırlar.
Bunlardan bazıları; Abhaz, Oset, Ubıh, Kabartey Balkar, Şapsığ, Çeçen, Bjedug, Besleney, Cemguy vs. adlarını taşımaktadır. Çerkez diye bir millet ya da milliyet yoktur.
Çerkes gruplarından Adige, Abaza, Vubıh, Lezgi, Çeçen, Avar ve bazı Dağıstanlı grupların Kafkas dil grubunun Kuzey bölümünü oluşturduğu bilinir. Karaçay ve Balkarlar ise Türk dili konuşmaktadır.
Kuzeybatı Kafkas dillerinin Çerkes dilleri kolunda bulunur. Adigece ile yer yer karşılıklı anlaşılabilirliğe sahiptir. Kabardeyler de Adige grubuna dahil olduğu için her iki dil de Adığabze (Adigece) olarak adlandırılır. Kabardey dilinde dört lehçe vardır: Büyük Kabardey, Mozdok, Beslan ve Kuban.
Çerkesler ya da Adigeler (Çerkesçe: Адыгэхэр), Kuzey Kafkasya’da, tarihi Çerkesya’nın yerli halkı olan etnik grup.
Kisra, mektubu yırttı ve elçiye kötü davrandı. Hz. Muhammed, Kisra’nın bu davranışından ötürü ona beddua etmiştir. Uzun zaman geçmeden Kisra, oğlu tarafından öldürüldü.
Şüca da İslam’ı kabul etmedi ve elçiye kötü davrandı, mektubu yere atıp bu daveti kendisine saygısızlık olarak gördü ve Müslümanları tehdit etti. Altıncı mektup Yemâme’de yaşayan Benî Hanîfe kabilesinin reisi Hevze b. Ali’ye götürüldü. Hevze, İslam’ı kabul etmedi fakat elçiye iyi davrandı.
Mukavkıs’ın müslümanlarla ciddi anlamdaki ilk münasebeti, Hz. Peygamber’in 7 (628) yılında kendisine gönderdiği İslâm’a davet mektubu ile başlamıştır.
İslam tarihçiliğine göre Muhammed, Doğu Roma İmparatoru Herakleios’a, Pers Kralı II . Hüsrev’e, Etiyopya kralı Necaşi’ye, Mısır valisi Mukavkıs’a, Bizans Suriye’sinin vasal kralına ve Arap satrapına, ayrıca Doğu Arabistan’ın bazı aşiret despotlarına bu tür mektuplarla elçiler göndermişti.
Ebu Şemir’e ve peygamberlik iddiasında bulunan Müseylimetülkezzâb’a gönderdiği İslam’a davet mektupları Mukaddes Emanetler Dairesi’nde sergilenmektedir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…