İzzet kelimesi bu şekliyle Kur’ân-ı Kerimde on bir yerde geçmektedir. Bu âyetlerden, altısında izzetin bütünüyle Allah’a ait olduğu belirtilmektedir.
‘İzzet’, insanı düşüklükten, alçaklıktan alıkoyan bütün üstünlükler, yücelikler ve sahip olunan yetenekler anlamında iken; ‘zillet’, ‘alçalma, küçülme, aşağı düşme, hor görülme, hakir olma ve miskinlik’ gibi anlamlardadır.17 Eki 2016
İzzet, Arapça kökenli bir isim olup, “onur”, “şeref”, “haysiyet” ve “saygınlık” gibi anlamlara gelir.
Sözlükte “güçlü ve üstün olmak, galip gelmek, saygın olmak” gibi mânalara gelen izz kökünden isim olan izzet bu anlamları yanında bir kimsenin başkaları karşısında bedensel, psikolojik, ekonomik, sosyal statü vb. yönlerden güçlü, etkin ve saygın olması, baskı altına alınamaz bir konumda bulunması durumunu da ifade eder …
Değeri ve mertebesi yüksek olan, şeref sâhibi, îtibarlı.
Meryem ile Efendimiz Hz. Muhammed’i nikahlayacak.”31 Oca 2023
Kaynaklarda “el-aşeretü’l-mübeşşere”, “el-mübeşşerûn bi’l-cenne”, “el-aşeretü’l-meşhûdü lehüm bi’l-cenne” gibi ifadelerle anılan bu on sahâbî Ebû Bekir, Ömer, Osman, Ali, Talha b. Ubeydullah, Zübeyr b. Avvâm, Abdurrahman b. Avf, Sa’d b. Ebû Vakkās, Ebû Ubeyde b. Cerrâh ve Saîd b. Zeyd’dir.
Talhâ bin Ubeydullah (Arapça: طلحة بن عبيدالله) (d. 598, Mekke – ö. 7 Kasım 656), cennetle müjdelenen on sahabiden biri. İslam’ı ilk kabul edenlerdendir.
Cennetin Dört Hanımefendisi: Hz.Asiye, Hz.Meryem, Hz.Hatice, Hz.Fatıma.
Efendimiz Hz. Muhammed’i nikahlayacak.”31 Oca 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…