İstislah terimi, fıkıh bilgisinde önemli bir yere sahip olan hükümleri belirlemek için kullanılan bir yöntemdir. Dinin temel kaynakları olan Kur’an-ı Kerim ve Hadisler, birçok konuda kesin hükümler içermektedir. Ancak bazı durumlarda sorunlarla karşılaşılabilir ve bu konularda kesin bir hükme ulaşmak zor olabilir. İşte bu gibi durumlarda istislah metodu devreye girmektedir.
İstislah, genel anlamıyla maksatları gerçekleştirmek ve maslahatları korumak amacıyla hukuki hükümleri belirlemek anlamına gelir. Yani, toplumun çıkarlarını gözeterek ve zararları önleyerek dinî hükümlerin sonucunu belirlemek demektir. İstislahın en önemli amacı, dinin hüküm vermekte yetersiz kaldığı veya açıklayamadığı durumlar için bir yol gösterici olmaktır.
İstislah, bilginler tarafından öncelikle kamu düzeni ve toplum refahı gözetilerek kullanılır. Adalet, güvenlik ve huzur gibi toplumun ihtiyaç duyduğu değerler istislah noktasında göz önünde bulundurulur. Başka bir deyişle, istislah toplumun menfaatlerini korumak amacıyla dini hükümleri yorumlamak için kullanılmaktadır.
Bu yöntem, fıkıh ilminde özellikle yeni sorunlarla karşılaşıldığında kullanılır. İstislah sayesinde toplumdaki değişen koşullara ve ihtiyaçlara uygun hükümler belirlenebilir. Örneğin, elektronik ortamda yapılan bankacılık işlemlerinin İslam’a uygunluğu gibi konularda istislah yöntemi kullanılarak benzer durumları içeren geçmiş hükümlerden hareketle bir sonuca ulaşılabilir.
Ancak istislah yöntemi, dinin temel kaynaklarını tamamen dışlamaz. Buna karşın, belirsizlikler ve yeni ihtiyaçlar karşısında hüküm vermek için yapılan bir çabadır. İstislah, dinin sosyal hayata entegre olmasını ve dinî hükümlerin uygulanabilir olmasını sağlar. Böylece toplumun ihtiyaçlarına ve gelişen koşullara uygun dinî hükümler belirlenir ve dinin insan hayatı üzerinde etkili olması sağlanır.
İstislâhın sözlük anlamı, maslahat bulunan yönü almak, bir şeyin ıslâhını, düzeltilip iyi bir duruma getirilmesini istemektir. İstislâh terimi, Mesâlih-i Mürsele anlamında da kullanılır.
İslam tarihinde çok fazla kadınla evlenmenin yasaklanması ise toplumun faydası olarak görülerek bir istislah örneğidir. İstislah örnekleri malların yok olmasını, toplumun değerlerinin yok olmasını, kadınlara arasındaki çekişmenin ortadan kaldırılması gibi pek çok amaca hizmet etmektedir.5 Ağu 2021
Maslahat-ı mürsele, Şâri„ tarafından muteber veya geçersiz sayıldığına dair bir delil bulunmayan, hükmün kendisine bağlanması ve üzerine hüküm bina edilmesi, insanlara bir fayda sağlamasına ya da insanlardan bir zarar gidermesine bağlı olan maslahattır.
Mesâlih-i mürsele ya da İstıslah (Arapça: استصلاح), İslam hukuku terimi, bir maslahat (Arapça: مصلحة) türüdür. Tam kelime anlamı olarak “İstıslah”, bir şeyi iyi olarak görmek isteme, bir şeyin iyi olmasını isteme mânâlarına gelmektedir.
İblis’in Taberî tarafından tasviri. İblis melekten şeytana dönüşür.
Azâzîl, Allah’ın rahmetinden ümidini kestiği için İblis adını aldığı söylenir. Azâzîl ancak Allah katından kovulduktan sonra şeytan olur: “Mücahid ve Tavûs da, onun: “İblis’in günahı işlemeden önce, Azâzîl adında bir melek olduğunu ve O’nun ahalisinden olduğunu söylediğini rivayet etmişlerdir.
Cin-Şeytan Farkı Hıristiyanlığın aksine, İslam’da cinler mutlaka şeytan değildir. Cinler de kötü (kâfir cinler) olabilseler de, şeytanlarla aynı şey değildirler. Cin ve şeytanlar; saf ateşten, yani, dumansız ateş alevinden ve havadan yaratılmış ruhani varlıklardır. Ama cinde hava, şeytanda ateş fazladır.
Latince’de “Diábolus, Diaboli”, İspanyolca’da “Diablo”, Yunanca’da “Diabolos”, “Karanlıkların Efendisi,” “Beelzebub” (Sinek Kral), “Belial”, “Mephisto” ya da “Lucifer”, Rusça’da “Satana”, eski Türkçede “Yek” ya da ‘Albız ‘olarak geçer. Yahudilik veya Kabbala felsefesinde “Samael” olarak geçer.
Azâzîl, Allah’ın rahmetinden ümidini kestiği için İblis adını aldığı söylenir. Azâzîl ancak Allah katından kovulduktan sonra şeytan olur: “Mücahid ve Tavûs da, onun: “İblis’in günahı işlemeden önce, Azâzîl adında bir melek olduğunu ve O’nun ahalisinden olduğunu söylediğini rivayet etmişlerdir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…