Güneşin görünür hareketindeki durumları üzerinden dinî hükümlerin uygulanması sonucu namaz vakitleri belirlenmektedir. Fıkıh kitaplarımız İşrak veya Bayram namazının vakti için güneşin yüksekliğinin bir veya iki mızrak boyuna ulaşmasını ölçü olarak vermektedir.
Bu zaman ise güneşin doğumundan yaklaşık olarak 30 -45 dakika sonraya tekabül eder. Yani işrak vakti güneşin doğuşu ile başlayıp güneşin doğuşundan 30- 45 dakika sonra biter. Bu arada kılınan namaza işrak namazı adı verilir.9 Şub 2023
İşrak vakti, bayram namazı kılınan vakitte başlar. Öğleye 20 dakika kalıncaya kadar kılınır.
Buna göre kuşluk namazının vakti güneşin doğup “bir mızrak boyu” yükselmesinden, yani 45-50 dakika geçmesinden sonra başlayıp zeval vaktine kadar devam etmekle birlikte ulemâ tarafından genellikle tercih edilen vakit gündüzün ilk dörtte birinin geçtiği, güneşin sıcaklığının yakmaya başladığı zamandır.
İŞRAK NAMAZININ FAZİLETLERİ FAYDALARI KILINIŞI Bu namazın fazileti hakkında Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: “Bir kimse sabah namazını cemaatle kıldıktan sonra oturup güneş doğuncaya kadar zikir ile meşgul olsa, güneş doğunca da iki rekat (İşrak) namaz kılsa, bir nafile Hac ve Umre sevabına nail olur.” ( …29 Ara 2020
Nizamiye Medreseleri, Büyük Selçuklu Devleti’nin önemli vezirlerinden Nizamülmülk tarafından kurulmuştur. Sultan Alparslan, dönemin önemli eğitim kurumlarından olan Nizamiye Medreselerinin kuruluşuna öncülük etmiştir. Nizamiye Medreseleri içinde en önemli olan eğitim kurumu Bağdat’ta kurulmuş olan medresedir.19 Eyl 2022
Unat’a göre ise İslâm’da ilk medrese Büyük Selçuklular zamanında Alparslan’ın veziri Nizamülmülk (1018-1092) tarafından açılan ve yine onun ismiyle anılan “Nizamiye Medreseleridir.” (5).
Selçuklularda ilk medrese, Tuğrul Bey (- 1063) tarafından Nişabur’da, 1046’da Saraçlar Pazarının yakınında kuruldu (13). Alparslan (1063-1072) ve Melikşah’ın (1072-1092) vezirliğini yapmış olan Nizamü’l-Mülk (1063-1092) tarafından Bağdat’ta bir medrese inşa ettirilmiştir.
Nizamiye Medreseleri, Büyük Selçuklular zamanında kurulan ve vezir Nizamülmülk’ün adıyla anılan medreselerdir. Merkezi ve en büyüğü, Bağdat’taki Nizamiye Medresesi olup Amul, Basra, Belh, Herat, İsfahan, Musul ve Nişabur’da benzerleri vardı.
Öz: Medreseler Ortaçağ İslâm dünyasının yükseköğretim kurumlarıdır. Bunların en meşhuru ünlü Selçuklu veziri Nizamülmülk tarafından 459’da (1067) Bağdat’ta kurulan Nizamiye Medresesi’dir. Ebû İshak eş-Şîrâzî bu medresenin ilk ve en önemli müderrislerinden biridir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…