Büyük oranda yahudi, kısmen de hıristiyan kaynaklarından nakledilen “efsane, kıssa, olay veya bilgi” anlamında kullanılır.
İSRÂİLİYÂT: İsrâîlî bir kaynaktan yazılı ya da sözlü olarak aktarılan olay ve kıssalar. İsrâiliyye kelimesinin çoğuludur. Kur’an’da zikredilen meşhur on iki Yahudi kolunun atası olan Hz. Yakub’un ismi veya lakabı İsrâil’dir.
İsrailiyat, İslam kaynaklarına ve bilhassa tefsir külliyatına girmiş olan Yahudi, Hıristiyan ve diğer dinlere ait kültürel kalıntılarla, dinin lehine veya aleyhine uydurulup Hz. Peygamber (s.a.v. )’e, sahabeye ve sonraki nesillere izafe edilen her türlü habere denir.
İsrâîliyyât, Hz. Ya’kūb’un ikinci adı veya lakabı olan İsrâîl kelimesiyle nisbet ismi oluşturan İsrâîliyye’nin çoğuludur. Büyük oranda yahudi, kısmen de hıristiyan kaynaklarından nakledilen “efsane, kıssa, olay veya bilgi” anlamında kullanılır.
Secdede Allah’ı tâzim amacıyla en az üç defa “sübhâne rabbiye’l-a’lâ” demek çoğunluğa göre sünnet, Hanbelîler’e göre ise bunu bir kere söylemek farz, üç kere söylemek sünnettir.
Sübhane Rabbiyel azim, Arapça bir cümledir ve Türkçe’de “Büyük olan Rabbim her türlü noksanlıklardan uzaktır” anlamına gelir. Bu cümle, namazda rükuya giderken ve secdeden kalkarken söylenir.6 Ağu 2023
Sübhane Rabbiyel Azim ise şu anlama gelir; “Büyük olan Rabbim her türlü noksan sıfatlardan uzaktır.” anlamına gelmektedir.13 Kas 2021
Secdede Allah’ı tâzim amacıyla en az üç defa “sübhâne rabbiye’l-a’lâ” demek çoğunluğa göre sünnet, Hanbelîler’e göre ise bunu bir kere söylemek farz, üç kere söylemek sünnettir.
Namaz kılarken her secdeye gittiğimizde “Sübhane Rabbiyel Ala” diyerek Allah’ı (c.c) “Aliyy” ismi şerifi ile anarız. Aliyy; pek yüce, pek yüksek demektir. Sübhane Rabbiyel Ala şu anlama gelir; “Büyük olan Rabbim her türlü noksan sıfatlardan uzaktır.” anlamına gelmektedir.28 Tem 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…