Bu sureyi okuyan kişiler için Allah’u Teala’nın yerler ve dağlar kadar sevap yazdığı söylenir. Bu ayet okunan evlere afet ve hırsız girmeyeceği söylenir.13 Mar 2023
Kur’ân-ı Kerîm’in elli dördüncü sûresi. İslâm dininin kutsal kitabı.
45: Sen Kur’an okuduğun zaman, seninle âhirete inanmayanlar arasına görünmez bir perde çekeriz. 46: Ayrıca kalplerinin üzerine Kur’an’ı anlamalarına mâni kılıflar geçirir, kulaklarına da bir tıkaç koyarız.
44: Yoksa onlar “Biz tam bir dayanışma içinde, yenilmez bir topluluğuz” mu diyorlar? 45: Yakında o topluluk bozguna uğrayacak ve arkalarını dönüp kaçacaklar. 46: Hayır! Onlara va’dedilen asıl ceza vakti, kıyâmet günüdür.
l 45 ve 46. ayetler okunduğunda ise hastalığı olan kişi Allah’ın izniyle şifasına kavuşur. l 80. ayet hakkında ise, kötülük yapmasından korkulan bir kişinin kötülüğünden korunmak için okunduğu rivayet edilir.5 Ara 2023
Arap yazısının düz ve köşeli çizgilerle yazılan eski bir biçimi veya İslamiyetin ilk yüzyıllarında “Nebati alfabesi”‘nin değişmesiyle oluşan; dik, sert, köşeli bir yazı türü olarak tanımlanır. Arapça hat sanatında yaygın olarak kullanılan bir yazı türüdür.
Oldukça geniş bir alana yayılan İslam coğrafyasının bilinen en eski yazı çeşidi olan kufi hat sanatı köşeli ve düz çizgiler ile yazılan bir hat sanatıdır. Kalem ile yazma ya da araç ile çizme yolu ile icra edilen bu sanat günümüzde tablo olarak evlerin duvarlarında yerini almaktadır.27 Tem 2021
Arapça hat sanatında yaygın olarak kullanılan bir yazı türüdür. Özellikle erken dönemden daha yuvarlak hatlara sahip örneklerine rastlanan kûfi yazısı Kur’an yazmalarında ve yapıların cephelerinde de sıklıkla kullanılmıştır. İslam hat sanatının en eski bilinen yazı türü olan kûfi, ismini Kufe’den almıştır.
Arapça hat sanatında yaygın olarak kullanılan bir yazı türüdür. Özellikle erken dönemden daha yuvarlak hatlara sahip örneklerine rastlanan kûfi yazısı Kur’an yazmalarında ve yapıların cephelerinde de sıklıkla kullanılmıştır. İslam hat sanatının en eski bilinen yazı türü olan kûfi, ismini Kufe’den almıştır.
Kûfi yazı; İslam öncesi “El-Cezm” adıyla bilinen geometrik, dik ve köşeli karakterli yazıdan gelişerek İslam’ın ilk yüzyılında çeşitli bölgelerde farklı adlarla anılmış ve Küfe şehrinde geçirdiği gelişim evresiyle birlikte burada yazılan Mushafların diğer bölgelere gönderilmesi sonucunda kûfi ismiyle ünlenmiştir (Serin …
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…