İsmail, İbrahim peygamberin oğlu olarak Tanrı tarafından verilmiş bir isimdir. İsmail, İbrahim’e ve eşine ileri yaşlarına rağmen doğal yollardan çocuk sahibi olma müjdesini getiren bir meleğin habercisi olarak gelmiştir. Bu olay, İbrahim ve eşi için büyük bir sevinç kaynağı olmuştur. İsmail, İbrahim’in ikinci eşinden olan oğlu İshak ile birlikte Tanrı’nın birer peygamberi olarak kabul edilir.
İsmail’in dini açıdan önemi büyüktür. İslam, Hristiyanlık ve Musevilik gibi üç büyük semavi dinde de önemli bir figürdür. İslam inancına göre, İsmail ve İbrahim, Kabe’nin yapımında birlikte çalışmışlardır ve bu özverili çalışmaları Müslümanların hac ibadetini gerçekleştirdiği önemli bir yer olan Kabe’yi inşa etmelerine neden olmuştur. İslam geleneğinde, İsmail’in Tanrı’ya olan sadakati, tapınma merkezi olan Kabe’yi vurgulamaktadır. İsmail, İbrahim’in sadakati ve Tanrı’ya olan bağlılığıyla da tanınır.
İslam dini, İsmail’in soyundan gelen insanlara “İsmaili” denilmektedir. İsmaili toplulukları, İslam’ın Şii mezhebine mensup olan bir inanç sistemine sahiptirler. İsmaililik, İsmail’in soyundan gelen imamlar tarafından liderlik edilen bir dindir. İsmaili toplulukları, öğretilerinde ahlaki değerleri, bilgi ve bilgelik arayışını vurgularlar.
İsmail, dini açıdan önemli bir figürdür ve İbrahim’in sadakatini ve tanrıya olan bağlılığını temsil eder. İslam, Hristiyanlık ve Musevilik gibi üç büyük semavi dinde İsmail’e ilişkin hikayeler ve öğretiler bulunmaktadır. İsmail, Müslümanlar için Kabe’yi inşa etmesiyle ve Tanrı’ya olan bağlılığıyla büyük bir öneme sahiptir.
Bakara suresinin 125.ayetinde, Ali İmran suresinin 84.ayetinde, Enbiya suresinin 85.ayetinde ve En’am suresinin 86.ayetinde İsmail ismi geçmektedir. Aynı zamanda Kur’an’da İsmail anlam olarak inanan ve sabreden peygamberler arasında yer aldığı vurgulanmaktadır.5 Mar 2022
İsmail İsmi Türkiye’de Kaç Kişide Var? Türkiye’de 458.084 kişi İsmail ismini kullanmaktadır.
TDK’da yer alan bilgiler eşliğinde, İsmail ismi ne demek ve anlama gelir sorusunun cevabı şu şekildedir; Kutsal kitaplarda adı geçen, İbrahim Peygamberin oğlu olan İbrani peygamberi. Tanrı’yı işiten. Kabul eden, olabilir mümkün, önde ve ileride olan.24 Oca 2023
Etimoloji. İsmail ismi, İbranice kökenlidir (יִשְׁמָעֵאל, Yismael). Yisma “duymak” veya “işitmek”, El ise “Tanrı” veya “Yaratan” anlamındadır; yani “Tanrı duydu”, “Tanrı duyacak” demektir.
Fâsık kavramı, dinî literatürde kâfir için kullanılmakla beraber daha çok açıktan gü- nah işleyen Müslüman için kullanılmaktadır. İslam hukuku açısından fâsık, tasarruf- larında yalan söyleme ihtimali olan ve töhmet altındaki kimsedir.30 Haz 2021
Fâsık, Allah’a itaat etmekten büyük ölçüde çıkıp dinin sınırlarını aşan kimsedir (Mefâtîḥu’l-ġayb, III, 200; V, 165). Râgıb el-İsfahânî’ye göre az veya çok olsun her günah fısktır. Fâsık ise şeriatın hükümlerini benimseyip ikrar ettikten sonra bunların tamamını veya bir kısmını ihlâl eden kimsedir.
Fâsık kavramı, dinî literatürde kâfir için kullanılmakla beraber daha çok açıktan gü- nah işleyen Müslüman için kullanılmaktadır. İslam hukuku açısından fâsık, tasarruf- larında yalan söyleme ihtimali olan ve töhmet altındaki kimsedir.30 Haz 2021
Terim olarak ise fısk, isyan etmek ve Allah’ın emrini terketmek anlamına gelir. Aynı kökten türetilen “fusûk” ise, “dinden çıkmak”3, “itaatten ayrılıp ma’siyete (günahlara ve isyana) dalmak ve yine imandan küfre geçmek”4 anlamlarına gelmektedir.
Şîa’ya göre fâsık nefsânî arzularını tatmin amacıyla büyük günah işleyen kimsedir. Fâsık dinin emir ve yasaklarını hafife alacak derecede günaha dalar, te’vil edilemeyecek şekilde fıskını izhar ederse kâfir olur. Mürcie’ye göre büyük günah işleyen mümine mutlak mânada olmasa da fâsık denilebilir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…