Hadis metinlerindeki yanlışları göstermek için kullanılan işaret. Arapça’da kapıyı kapamaya yarayan kol demirine dabbe, kapıyı bu şekilde kapamaya tazbîb denilir.
Dabbet-ül Arz kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de toplam 14 defa geçmektedir. Dabbet-ül arz ahir zamanda ortaya çıkacak ve insanları kötülüğe sürükleyecek. Müslümanları Allah yolundan saptırmaya çalışacaktır. Ahir zamanda ortaya çıkacak olan Dabbet-ül arz imanı zayıf kişilere musallat olacak olan bir mahluktur.9 May 2020
Dâbbetü’l-arzdan İslam dininin kutsal kitabı Kur’an’ın Neml Suresinin 82. Ayetinde bahsedilmektedir: “O söz, başlarına geldiği zaman, onlara yerden bir Dabbe çıkarırız; o da, insanların bizim ayetlerimize kesin bir bilgiyle inanmadıklarını onlara söyler.
Kuran’ı Kerim’de sadece Neml Suresinin 82. ayetinde Dabbetül Arz’dan bahsedilmektedir. ”Ve kıyamet saati yaklaştığında, onlara verdiğimiz azap sözü onları gelip bulduğunda, yerin altından canlı bir varlık (Dabbe) çıkarırız. O da ayetlerimize kimin iman edip etmediğini söyler.”19 Eki 2023
Buna göre O, 60 arşın boyunda, vücudu kıllarla kaplı, sakallı, boynuzlu, iki kanatlı, öküz başlı, domuz gözlü, fil kulaklı, aslan yeleli, kaplan renkli ve koç kuyruklu devasa bir yaratıktır.
Ayrıca fitrat, tabiî eğilim, huy, cibilliyet, içgüdü, istidat gibi anlamları da ifade eder. ‘ Dinî terminolojide ise, ‘Dini, kabüle hazır yaratılış/istidat veya ‘Allah Teala’nın mahlukatını kendisini bilip tanıyacak ve idrak edecek bir hal üzere yaratması” şeklinde tarif edilmiştir.
Bir şeyi başlangıcında yarmak, kazmak anlamına gelen ve “fatr” kökünden türemiş olan fıtrat kelimesi, “ilk yaratılış” manasına gelir. Yani, mutlak yokluğun yarılarak, içinden varlığın çıkmasıdır.
İlahiyat Fak. 23 elime olarak fitrat, yapı, karakter, tabiat, mizaç ve kalb-i selim manalarına gelir. Ayrıca fitrat, tabiî eğilim, huy, cibilliyet, içgüdü, istidat gibi anlamları da ifade eder.
İnsanın doğuştan sahip olduğu bütün özelliklerini ifade eden bir terim.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…