Başta Mümin Suresi olmak üzere birçok surede geçen ifsat kelimesi fesat sözcüğünden türetilmiştir. İki kişinin ya da kavmin arasını bozacak her türlü bozgunculuğa fesat denir. İfsat ise fesadın yayılması anlamına gelir.27 Nis 2022
Doğru olarak söz taşımak da nemime yani koğuculuk olur, yalan katılırsa iftira olur. Koğuculuk günahtır, ahirette cezası ağır olduğu gibi dünyada da insanların aralarının açılmasına sebep olur. Onun için, “taş taşı da söz taşıma” derler.6 May 2016
Sözlükte “fısıltı halinde konuşmak, birinin sözünü yalan katarak nakletmek” anlamındaki nemm kökünden türeyen nemîme kelimesi “insanlar arasında kötülük, düşmanlık ve bozgunculuk maksadıyla söz taşıma, kovculuk yapma, gammazlık” demektir.
Koğuculuk dinimizde haram ve yasaktır; Bu husustaki ayetler: 1 -Çok yemin eden, alçak, şunu bunu daima ayıpZayan ve- koğuculuk: yapan kimselere uyma.» (Kale-m 10> (1).
İfsad, toplumsal huzuru bozan ve insanların arasını bozan söylemlerde ve davranışlarda bulunmak demektir. Toplumda fitne fücur yayan kişilere ehl-i fesat denir. Bu kişilerin ortak özelliği yalan söylemeleri ve ikiyüzlü olmalarıdır.27 Nis 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…