Islama göre ölüm, insanın dünya hayatından sonraki ebedi hayata geçişinin bir aşamasıdır. İslam inancına göre, ölüm bir geçiş noktasıdır ve ahiret hayatının başladığı bir dönemdir. İslam dini, ölümü düşünen insanları ahiret hayatına hazırlamak ve onları ölümün gerçekliğiyle yüzleştirmek amacıyla çeşitli öğütler ve nasihatler sunmaktadır.
Kuran-ı Kerim’e göre, ölüm insanın son nefesini vermesiyle gerçekleşir ve ruh bedenden ayrılır. İslam’a göre, ölen kişi kabir hayatına geçer ve ruhu burada, bedendi yaşadığı süre boyunca yaptığı iyi ve kötü amellerin sonuçlarını görmeye başlar. Ölüm, insanın Allah’ın huzuruna çıktığı bir günün başlangıcıdır ve hesap verme döneminin başladığı an olarak kabul edilir.
İslam’a göre, ölüm dünyanın geçici olduğunun bir göstergesidir ve ölen kişi ahiret hayatında ebedi bir yaşama kavuşur. Ölüm, insanı dünya hayatının sınırlamalarından kurtararak sonsuz bir adalet ve merhamet dönemine adım atmasını sağlar.
İslam inancına göre, ölüm dünyevi hayatın sona erdiği bir aşama olmakla birlikte, ölüm sonrası yaşamın kıymetini ve önemini vurgulamaktadır. İnsanın bu dünyaya gelişinin bir amacı olduğu gibi, ölüm de bir sınavın sonucudur ve ahirette ebedi mutluluğa ulaşmanın bir fırsatıdır.
Islama göre ölüm, insanların dünyevi arzular ve geçici zevklerle meşgul olmaktan sıyrılmasını sağlayan bir uyarıcıdır. Ölüm düşüncesi, insanlara dünya hayatını nasıl değerlendirecekleri ve ahiret hayatına nasıl hazırlanacakları konusunda bir perspektif kazandırır.
Sonuç olarak, İslama göre ölüm insanın dünya hayatının sona erdiği ve ahirete geçiş yaptığı bir aşamadır. İslam, insanları ölüm gerçeğiyle yüzleştirmek ve ahiret hayatına hazırlamak amacıyla bu konuyla ilgili öğütler sunmaktadır. Ölüm, insanı dünya hayatının sınırlamalarından kurtararak ebedi bir yaşama adım atmasını sağlayan bir geçiş noktasıdır.
En genel anlamda ölüm, yaşamsal fonksiyonların yitimidir/ sona ermesidir. Ölüm bir değişimdir, yaşamın sonu olarak anlaşılır ve tanımlanır.
Hayati Belirtilerde Değişiklik: Nabız yavaşlar ve bir süre sonra sanki yokmuş gibi kaybolur. Solunum değişiklikleri baş gösterir. Kalp atışları düzensizleşir ve tespit edilebilmesi zorlaşır. Kişinin tansiyonu devamlı olarak düşerken, böbrekler ise bir süre sonra çalışmayı tamamen bırakır.7 Oca 2021
Velhasılıkelam, sadede gelecek olursak: Rabbimiz ölümü ve hayatı bizi imtihan etmek ve Kendisi’nin kudret sahibi ve çok bağışlayıcı olduğuna bizi inandırmak için yarattı. O, zatını en güzel isimleriyle tanıttı bizlere ve ahiretten önceki hayatımızı bu tanışıklığa zemin kıldı. En doğrusunu Allah bilir.7 Ağu 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…