İslam inancına göre, mezar taşları ölümün ardından geride kalanlara hatırlatma ve ibret verme amacıyla yerleştirilen sembollerdir. Mezar taşları, İslami geleneğe göre sade ve anlaşılır olarak tasarlanmalıdır.
İslam’da mezar taşlarına yazılanlar, genellikle ölünün ismi, doğum ve ölüm tarihleri ile birlikte dua veya Kur’an ayetleri içerir. Mezar taşları aynı zamanda kişinin miras ve hatırasını koruma amacı taşır, dolayısıyla taş üzerinde yazılanlar ölünün ahlaki değerlerini ve özelliklerini yansıtmalıdır.
Mezar taşlarına yazılan birçok dua vardır, ancak en yaygın olanları arasında “Allah’ım sana teslim olduk, bağışlamanı ve merhametini dilemekteyiz” şeklinde başlayan dua yer alır. Ayrıca, Allah’tan bağışlanma ve cennet nimetlerini elde etmek için yapılan dualar da sıkça tercih edilir.
Kur’an ayetleri ise mezar taşlarında sıklıkla kullanılan içerikler arasındadır. Örneğin, “Allah’ın rahmeti üzerinize olsun, sabredenlerle beraber olun” veya “Ölüler Allah’ın misafirleridir, bir misafir gibi onlara saygı gösterilmelidir” gibi ayetler bu amaçla kullanılabilir.
İslam’da mezar taşının üzerine yazılanlar, yaşayanları düşündürmeli ve ölüm gerçeği hakkında kendilerine hatırlatmalar yapmalıdır. Taş üzerine yazılanlar, ailesine, dostlarına ve gelecek nesillere güzel bir hatıra bırakma amacı taşır.
Sonuç olarak, İslami geleneğe göre mezar taşı, ölünün kimliğini, yaşadığı dönemi, değerlerini ve dua ya da Kur’an ayetleriyle dile getirilmek istenen dileklerini yansıtmalıdır. Bu taşlar, ölümün ardından geride kalanlara ibret verirken aynı zamanda ölünün hatırasını yaşatma amacını da taşır.
Genellikle isim, soyisim, ölüm tarihi, dinin sembolü, dua ve ölüm tarihi yazar. Aşağıda Türkiye’deki mezarların üzerinde genellikle kullanılan bazı dini semboller bulunmaktadır. Bununla ilgili birçok ülkelerde mezar sanatı da gelişmiştir.
HÜVELBÂKİ (ﻫﻮ ﺍﻟﺒﺎﻗﻰ) i. (Ar. huve “o” ve el-bāḳі “kalıcı olan” ile huve’l-bāḳі) “Bâkî olan yalnız Allah’tır” anlamına gelen klişeleşmiş bir tâbir olup bilhassa mezar taşlarına yazılır: Gözüm nereye takılsa bir hüvelbâki (Yusuf Z. Ortaç).
Allah’ın ebedîliğini ifade eden ve Osmanlılar’da mezar baş taşlarına yazılması âdet olan Arapça ibare.
Mezar taşı üzerine yazılan kimlik bilgileri bölgelere göre değişmektir. Genellikle isim, soyisim, ölüm tarihi, dinin sembolü, dua ve ölüm tarihi yazar.
Tevrat’a göre on emir, Hz. Mûsâ önderliğindeki İsrâiloğulları’nın Mısır’dan çıkışlarından yedi hafta sonra Sînâ dağının zirvesinde bizzat Tanrı tarafından Mûsâ’ya önce sözlü olarak bildirilen, ardından iki taş levha üzerine yazılıp verilen emirlerdir (Çıkış, 19-20; 24/12-18; 31/18; Tesniye, 5/1-22).
10 Emir, İsrailoğullarının Mısır’dan çıkmaları üzerine Tanrı’nın kutsal kitapta onlara gönderdiği uyulması gereken 10 kurallık bir yasadır. Bu 10 yasa Tanrı’nın insanoğluna buyruğunu içermektedir. Böylece insanoğlunun Tanrı’ya karşı olan görevleri ve insanın insana karşı nasıl tutumda olması gerektiğini öğütlemiştir.4 Ağu 2020
On Emir (İbranice: עֲשֶׂרֶת הַדִּבְּרוֹת, romanize: Aseret HaDibrot) veya Dekalogos, Yahudiliğe göre Sina Dağı’nda Musa’ya vahyedilmiş ve YHVH’nin İsrailoğulları’na emrettiği on adet emiri içeren bir ilkeler dizisidir.
Allah’ı tevhid etmek, ana-babaya saygı göstermek, cana kıymamak ve zinadan uzak durmak, gerek Tevrat’taki On Emir’de ve gerekse İsra Suresinde yer alan ortak evrensel ilahi buyruklardan birkaç tanesidir.
10 Emir, İsrailoğullarının Mısır’dan çıkmaları üzerine Tanrı’nın kutsal kitapta onlara gönderdiği uyulması gereken 10 kurallık bir yasadır. Bu 10 yasa Tanrı’nın insanoğluna buyruğunu içermektedir. Böylece insanoğlunun Tanrı’ya karşı olan görevleri ve insanın insana karşı nasıl tutumda olması gerektiğini öğütlemiştir.4 Ağu 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…