Categories: Genel

Islama göre alkol haram mı?

İslam dinine göre alkol, haram olarak kabul edilen içeceklerden biridir. Alkolün haram kabul edilmesinin temel nedeni, insanların ahlaki ve fiziksel sağlıklarına zarar vermesi, zihin bulanıklığı yaratması ve insanların kötü huylarını ortaya çıkarmasıdır. Kuran-ı Kerim’de birçok ayet bulunmakta olup, bu ayetlerde alkolün zararları vurgulanmaktadır.

Alkolün zararlarından biri, bilincin bulanıklaşması ve insanın kontrolünü kaybetmesidir. Alkollü içecekler nedeniyle kazaların, şiddet olaylarının ve trafik ihlallerinin sayısı artmaktadır. Ayrıca, alkol tüketiminin düşünce ve kavrayış yeteneğini körelttiği, karar verme süreçlerini olumsuz etkilediği ve kişinin doğru ile yanlışı ayırt edebilme yeteneğini kaybettirdiği bilinmektedir.

Alkol aynı zamanda sağlık açısından da olumsuz etkileri olan bir maddedir. Karaciğer, beyin, mide, kalp ve diğer organları olumsuz etkileyebilmekte, ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Anksiyete, depresyon, uyku bozuklukları, bağışıklık sistemi sorunları gibi birçok rahatsızlığa sebep olabilir.

İslam dini, insanların sağlıklarını ve toplum düzenini korumak için alkolün tüketimini kesin bir dille yasaklamıştır. Müslümanlar, alkolün zararlarına dikkat çekerek, sağlıklı bir yaşam sürdürmenin ve toplumun huzurunu sağlamanın önemini vurgularlar.

Sonuç olarak, İslam dininde alkol haram kabul edilmiş ve insanların sağlık ve ahlaki değerlerini korumak amacıyla tüketimi yasaklanmıştır. Alkolün zararlarına dikkat çeken İslam dinine mensup kişiler, toplumun refahı ve bireylerin sağlıklı bir hayat sürdürmesi için alkolden uzak durmaya özen göstermelidirler.

Kuran içki için ne diyor?

Maide Suresi’nin 90. ayeti geldi: “Ey iman edenler! (aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” Kur’an bu ayetiyle içkiyi kesin olarak tamamen yasakladı.6 Tem 2016

Kuranda alkol neden yasak?

İslâm içkinin az faydasına karşı çok zararını ve onun vereceği faydanın başka şeylerle de elde edilebileceğini göz önüne alarak sarhoşluk veren içkileri ve aynı etkiyi fazlasıyla hâsıl eden uyuşturucu vb. nesneleri kullanmayı haram kılmış, yasaklamıştır.

Haram olan alkol hangisi?

Onlara bu özelliği veren madde ise etil alkoldür. Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.15 Ara 2020

Sarhoş yapmayan alkol haram mı?

Peygamber (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmaktadır: “Sarhoşluk veren her şey haramdır. Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır” (İbn Mace, Eşribe, 10). Buna göre içinde sarhoş edecek düzeyde alkol bulunmaması durumunda kımızın tüketilmesi caiz, aksi takdirde caiz değildir.

Yatsı sonu ne demek?

Yatsının ilk vakti şafağın kaybolduğu andır, sonu ise gece yarısıdır. Sabah namazının ilk vakti, fecrin zuhuru, sonu ise güneşin doğmasıdır.” Buyrulmuştur. (Tirmizi, Salât, 114; Beyhakî, Sünen-i Kübrâ, I/375-376).19 May 2017

Gece saat 12 den sonra yatsı namazı kılınır mı?

Yatsı namazının vakti, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar, “imsak” vaktine (tan yerinin ağarmaya başlamasına) kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me’âni’l-âsâr, 1/159 [957-959]). Yatsı namazı bu süre içinde herhangi bir vakitte kılınabilir.

Ateme vakti nedir?

Çölde yaşayan Araplar güneş batınca hayvanlarını barınaklarına sürer, biraz dinlendirirler, karanlık bastırınca da kaldırır, sütlerini sağarlardı; bu vakte de “ateme” derlerdi. Bu vakitte kılınması sebebiyle yatsı namazına da “ateme namazı” (salâtü’l-ateme) denmiştir.

Salatül işa namazı ne demek?

IŞÂ – İŞÂ (ﻋﺸﺎﺀ) i. (Ar. ‘işā’) Akşamla yatsı arasındaki zaman: “Salâtü’l-ışâ: Yatsı namazı.”

Yatsı namazının sonu var mı?

Peygamber (s.a.s.)’in genelde yatsı namazını, şafak battıktan sonra gecenin üçte biri geçinceye kadarki vakit arasında kıldığı ve genelde bu vakitten sonraya tehir etmediği, bazen ise gece yarısına kadar tehir ettiği, istisna olarak da gecenin çoğunun geçtiği vakte kadar tehir ettiği söylenebilir.

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

8 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

8 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

8 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

8 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

8 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

8 months ago