Hilafet, “birisini temsil etmek, onun yetkilerini kullanmak” demektir. Allah Kelâmında, yeryüzünde her ne varsa hepsinin insan için yaratıldığı beyan edilmektedir (Bakara Suresi, 29). İnsan, yeryüzünde Allah’ın halifesi olduğuna göre, bu nimetlerde Onun rızasına uygun olarak tasarruf etmek durumundadır.
https://www.youtube.com/watch?v=
Halifelerin görevleri arasında İslâm’ın hükümlerini uygulamak, dini muhafaza etmek, Hz. Peygamber’in izini takip ederek din ve dünya işlerini idare etmek yer alır. Halifenin seçiminde etkin bir grubu ifade etmek için “Ehlü’l-hall ve’l-‘akd (seçme ve azletme yetkilileri)” tabiri kullanılmıştır.
Bunun sebebi halifenin peygamberlik görevi hariç Hz. Peygamber’in yerine geçerek onun dünyevi otoritesini temsil etmesi, yeryüzünde dinin hükümlerini uygulamak, dünya işlerini düzene sokmak üzere Allah’ın yeryüzündeki hakimiyetini veya bütün mü’minlere ait olan hilâfet ve yetkiyi temsil etmesi gibi hususlardır.
Halîfetullah (Allah’ın halifesi), Zillullah fi’l-Arz (Allah’ın yeryüzündeki gölgesi) ve Sultânullah fî Arzihî (Allah’ın yeryüzündeki sultanı) tabirleri halifeler için kullanılır olmuştur.
Halifetullah/Allah’ın halifesi kavramını iyice incelediğimiz takdirde, bundan daha üstün bir makamın olmadığını anlıyoruz. Zira halife, yerine geçen anlamındadır. Allah kelimesi ise yüce Allah’ın tüm diğer sıfatlarını kapsayan ve kendisinde bulunduran bir isimdir.3 Haz 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…