“İnşallah” sözü, akit ifade eden sözlere bitişik olarak söylenirse, akdin hükmünü ortadan kaldırır, akit gerçekleşmez. Meselâ bir şey satın alan kimse “inşallah aldım” dese, akit gerçekleşmiş olmaz. Bu nedenle bir kimse: “İnşallah yarın şu işi yaparım.” deyip de yapamazsa bundan sorumlu olmaz. (Şâmil İA.)
Yapılacak her işin ilâhî irade ve izne bağlı olarak gerçekleşebileceğini belirtmek amacıyla işin öncesinde söylenmesi gereken bir söz. Bir şeyi küllî hüküm veya kural dışında tutmak anlamı çerçevesinde Arap edebiyatı, fıkıh ve kelâm ilminde kullanılan bir terim.
İnşallah, Allahü teâlâ dilerse olur manasına, bütün işlerini Allahü teâlânın dilemesine havale etmek için söylenen sözdür. Allahü teâlânın huzurunda itaat edenlerden olmak için, her işte inşallah demelidir! Hadis-i şerifte, (İnsanlar için, inşallah demekten daha faziletli itaat edicilik yoktur) buyuruldu.
İnşallah denilmemesi lazım çünkü haşa Allah’ın (CC) bizim duamızı kabul edip etmeyeceğinde şüphemiz yok. Allah (CC) kabul edeceğini vaad ediyor ve ben usulüne göre dua etmişsem kabul oluyor zaten.
Yani dua ettiğiniz zaman kesinlikle isteyin, Allah (CC) dilerse demeyin.” ◼ Yani o zaman “amin inşallah” denilmemesi gerekiyor. 🔹 “Yok, amin denilir sadece. İnşallah denilmemesi lazım çünkü haşa Allah’ın (CC) bizim duamızı kabul edip etmeyeceğinde şüphemiz yok.
Kaale almak sözcükleri günümüzün en çok tercih edilen kelimeleri arasındadır. Kaale almak sözcüğünün bitişik yazılması yazım hatası olarak kabul ediliyor. TDK’ya göre kaale almak şeklinde ayrı yazılmalıdır. Kaale Almak Nasıl Yazılır?20 May 2022
Arapçadan dilimize geçmiş olan kaale almak kelimesi ”kâl” kökünden türetilmiştir. Kal sözcüğü Arapçada söz, kelam, laf anlamına gelir. Kaale almak ise söylenen bir şeyi sözden saymak, ciddiye almak, önemsemek demektir.27 Oca 2021
Merak edilen kaale almak sözcüğü bitişik olarak yazılmamalıdır. Ayrı olarak yazılarak “kaale almak” şeklinde yazılmalıdır.20 May 2022
Arapçadan dilimize geçmiş olan kaale almak kelimesi ”kâl” kökünden türetilmiştir. Kal sözcüğü Arapçada söz, kelam, laf anlamına gelir. Kaale almak ise söylenen bir şeyi sözden saymak, ciddiye almak, önemsemek demektir. Kaale almak TDK ve diğer kaynaklarda nasıl yazılır?27 Oca 2021
Kale almamak deyiminin anlamı önemsememek ya da dikkate almamak demektir. Bir olayı ya da birini önemsemezseniz kale almamak deyimini rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.3 Haz 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…