İmtiyaz kelimesi, Arapça kökenli bir kavram olup “ayrıcalık” anlamına gelir. Din bağlamında imtiyaz ise, tanrısal kaynaklı bir ayrıcalık veya özel bir hüküm olarak anlaşılabilir. İmtiyaz, genellikle insanların ya da belirli bir grup veya topluluğun din ile ilgili olarak sahip olduğu ayrıcalıklı veya özel hakları ifade eder.
Dinlerdeki imtiyazlar, genellikle liderler, din adamları veya mistik figürler tarafından yorumlanarak topluma aktarılır. İmtiyazlar, kutsal veya dini metinlerde belirlenen hükümlere dayanabilir. Bu bağlamda imtiyazlar, örneğin ruhani liderlerin belirli bir olay veya durumda özel bir yetkiye veya bilgiye sahip olmasını gerektirebilir.
İmtiyazın din ile ilişkili olduğu durumlar çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Örneğin, bazı dinlerde rahipler veya liderler, doğrudan tanrısal vahiy aldıklarını iddia edebilir ve topluluklarının eğitiminde, ibadetlerin yönlendirilmesinde veya dini hükümlerin yorumlanmasında özel bir rol oynarlar.
Diğer yandan, imtiyazın din ile ilgili başka bir anlamı da, bir dinin devlet tarafından resmi olarak tanınması ve desteklenmesidir. Bu durumda, o dinin mensuplarına bazı sosyal, siyasi veya hukuki avantajlar sunulabilir. Örneğin, bazı ülkelerde belirli bir dini inanca sahip olmak, vergi muafiyeti veya diğer sosyal yardımlardan faydalanma gibi imtiyazlar sağlayabilir.
İmtiyaz kavramı, dinlerin yapı ve işleyişini etkileyen önemli bir faktördür. İnsanların dini inançlarına ve uygulamalarına farklı perspektiflerden yaklaşılırken, imtiyaz konusu da dikkate alınmalıdır. Zira bu ayrıcalıklar bir toplumdaki dini ilişkileri, sosyal hiyerarşiyi ve gücü önemli ölçüde etkileyebilir. Ancak, imtiyaz kavramı, din ile ilgili birçok tartışma ve çatışmaya da neden olabilir, dolayısıyla denge ve adaletin gözetilmesi önemlidir.
İktisadî ayrıcalıkları ifade eden terim, kapitülasyon. Hükümdarların emriyle bazı devlet, zümre ve şahıslara özel haklar tanımak üzere düzenlenen belge.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan imtiyaz kelimesi, meyz kökünden türetilmiştir. Meyz, ayırmak, üstün tutmak ve yüceltmek anlamına gelirken, imtiyaz da üstün görülmek ve ayrıcalıklı olmak demektir. İmtiyaz sahibi olabilmek için, özel şartların yerine getirilmesi ya da başarı elde edilmesi gerekir.6 Tem 2021
1. Bir üstünlüğe, bir imtiyâza sâhip olan. 2. Diğerlerinden farklı ve üstün olan, ayrıcalıklı: Onun için de Bâise Hanım, ağabeyisinin konağının imtiyazlı ziyâretçileri arasında bulunur (Sâmiha Ayverdi). 3. Kendisine bir imtiyaz tanınmış olan, bir imtiyazdan yararlanan.
Rüyada beddua etmek, rüya sahibinin bazı isteklerinin gerçekleşmeyeceğine işaret eder. Bu rüya, rüya sahibinden yararlanmak isteyen bazı kişilerin olduğunu simgeler. Bu nedenle duygularınızı ve düşüncelerinizi sömürmek isteyen kişilere karşı dikkatli olmanız gerekir.
Rüyada beddua okumak, aksiliklerle karşılaşmak anlamını taşımaktadır. Bunun yanı sıra rüya sahibi uğursuz işlere bulaşabilir. Arka arakaya gelecek olan zorlu süreçlerin de işareti olarak yorumlanmaktadır. Rüya sahibi güvende olmayacak durumlarla karşı karşıya gelebilir.
BEDDUA NEDİR? Dost-düşman kime karşı olursa olsun, beddua etmek; tel’in etmek, lânetlemek, ilenmek, birisine kötü olması ve başına kötülük gelmesi için dua etmek ve hakkında kötülük istemek demektir.10 Eki 2012
Rüyada birilerine intizar (beddua) ettiğini görmek, iyi sayılmaz. Bu rüya gam ve kedere işarettir. Rüyada bir şeye intizar edildiğini görmek(gözlemek, bakmak), keder ve gama işâret eder. Rüyada iyi bir şeye intizar edildiğini görmekte beis yokturRüyada fena bir şeye intizar edildiğini görmek ise yi değildir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…