Şafii mezhebinin önderidir. Asıl ismi Muhammed bin İdris eş-Şafi olması nedeni ile mezhebin ismi Şafii mezhebi olarak söylenmiştir. Dünya üzerinde en çok mensubu olan ikinci mezhep Şafii mezhebidir. İmam Şafi Kimdir? İmam Şafii Filistin’de Gazze Şehrinde miladi olarak 767 yılında ve hicri olarak 150 yılında doğmuştur.30 Nis 2020
Hayatı ve eğitimi. Asıl adı Muhammed bin İdris bin Abbas’tır. Dedesinin dedesi Şâfiî, Kureyş kabilesinden ve sahabe’den olduğu için, Şâfiî adı ile meşhur olmuştur. Hicri 150 (MS.767) senesinde Gazze’de doğup, hicri 204 (MS.820)’de Kahire’de 54 yaşında öldü.
Asıl adı Muhammed bin İdris bin Abbas’tır. Dedesinin dedesi Şâfiî, Kureyş kabilesinden ve sahabe’den olduğu için, Şâfiî adı ile meşhur olmuştur. Hicri 150 (MS.767) senesinde Gazze’de doğup, hicri 204 (MS.820)’de Kahire’de 54 yaşında öldü. Kabri, Kurafe kabristanlığında büyük bir türbe içindedir.
Müslümanların ibadetlerinde ve işlerinde uyacakları bir yol göstermiştir. Onun kendi usulüne göre şer’i delillerden çıkardığı hükümlere, yani gösterdiği bu yola Şafii Mezhebi denildi. Ehl-i sünnet itikadında olan müslümanlardan, amellerini yani ibadet ve işlerini, bu mezhebin hükümlerine uyarak yapanlara Şafii denir.
İmam Şafiî, Fıkıh ilminde imam olmadan önce dil ve edebiyat alanında imamdı. Dil âlimleri tarafından otorite kabul edilmiş Arap dili gramerinin tespitine büyük katkılarda bulunmuştur. Arap dili ve edebiyatına vukûfiyeti ve şiirleri ile pek tanınmayan Şafiî’nin edebî yönünü ortaya koymak için bu çalışmaya karar verdik.
Hayatın anlamı, ilahî ahlakla bezenmek ve Allah’ın isimlerine en güzel bir tarzda ayna olabilmektir, diyebiliriz. Hayatın anlam ve amacını, insan-ı kâmil olma ufkunu yakalamada arayabiliriz. Hayatın anlamı, insan, hayat, varlık ve Allah arasında ahenkli bir ilişki kurabilmektir, desek bu da doğru olur.21 Eyl 2023
Hayat yani yaşam, organizmaların biyolojik süreçlerini gösterdiği bir evredir. Dönüşüm ya da kimyasal reaksiyonlarla biten başka olaylar gibi bazı biyolojik süreçler gösteren organizmaların aslında bir özelliğidir. Çünkü organik maddeler, üreme ve gelişme yeteneklerine sahiptir.10 Haz 2021
İnsanın özü, kendisi, ilâhî latife, kötü huyların ve süflî arzuların kaynağı anlamında bir terim. İnsanın hayatiyetini sağlayan, idrak edici ve bilici unsuru.
Basitçe, psikolojik olarak hayatta kalmak ve acıdan uzak durmak temel amaç olarak alınırsa, huzur ve mutluluk içerisinde anılar biriktirmek olabilir. Biyolojik açıdan, insan türünün devamlılığı ve buna bağlı olarak hayatta kalmak için verilen bir mücadele de hayatın anlamı olarak nitelendirilebilir.23 Tem 2020
Hayat veya yaşam, bir hayvan ya da bitkiyi anorganik ya da ölmüş organik maddeden ayıran özelliktir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…