Materyalizm felsefesinin kökleri Antik Yunan düşünürleri Demokritos ve Epikuros’a kadar uzanır. Ancak, materyalizmin modern formunu ortaya koyan ve materyalizmi bilimsel bir temele oturtan kişi olarak kabul edilen ilk materyalist, Fransız düşünür Pierre Gassendi’dir.
Gassendi, 17. yüzyılın ortalarında yaşamış olan bir filozoftur. Döneminde Kabalistik ve Skolastik felsefenin etkisinde kalan Gassendi, Descartes gibi düşünürlerden farklı olarak materyalist bir düşünce yapısını savunmuştur. Gassendi’ye göre dünya, bir dizi atomik parçacıktan oluşan fiziksel bir varlıktır. Bu atomik varlıkların etkileşimleri sonucunda her şey oluşur ve açıklanır.
Gassendi, materyalist bir felsefeyi ele almış ve bunu bilimsel araştırmalarla desteklemiştir. Materyalist düşüncelerini, fiziksel dünyanın doğasını inceleme ve anlama yöntemleriyle birleştirmiştir. Ona göre, dünyanın oluşumu ve hareketi, doğanın yasaları ve atomların hareketi tarafından belirlenir.
Gassendi’nin materyalist felsefesi, o dönemdeki bilimsel gelişmelerle uyumlu bir temele oturmuştur. O, bilime dayalı bir yaklaşımla, dünyanın nasıl işlediğini anlamaya çalışmış ve bu düşünceleriyle materyalizmin temelini atmıştır. İçinde bulunduğu dönemde genellikle dinsel düşünceye yoğun bir şekilde bağlı olan felsefeleri reddetmiş ve bilimsel yöntemler ile düşüncelerini desteklemiştir.
Sonuç olarak, materyalizmin modern formunu İlk materyalist olan Pierre Gassendi ortaya koymuştur. Gassendi, bilimsel düşünce ve gözlemlere dayanarak materyalist bir felsefeyi savunmuş ve materyalizmin temellerini atmıştır. Onun felsefesi, atomik parçacıkların etkileşimlerine dayalı olarak dünyanın oluşumunu ve hareketini açıklamaktadır. Gassendi’nin düşünceleri, çağdaş materyalizm anlayışının temelini oluşturmuş ve materyalist düşüncenin gelişimine katkıda bulunmuştur.
Diyalektik Materyalizm (Eytişimsel Maddecilik ya da Eytişimsel Özdekçilik), materyalizmin Karl Marx tarafından yorumlanmış biçimi, Marksist felsefenin adlandırılma biçimi ya da Marksizmin felsefi öğretisidir.
17.yüzyılda ortaya çıkan Materyalizmde ise ”ruh” kavramı da reddedilir. İnsan zihinden ve maddeden oluşan biyolojik bir varlıktır. Zihni de bir madde olarak kabul eden materyalizmin en önemli temsilcileri arasında Karl Marx, Frederich Engels, Karl Eugen Dührich ve Gilles Deleuze yer alır.11 Kas 2020
17.yüzyılda ortaya çıkan Materyalizmde ise ”ruh” kavramı da reddedilir. İnsan zihinden ve maddeden oluşan biyolojik bir varlıktır. Zihni de bir madde olarak kabul eden materyalizmin en önemli temsilcileri arasında Karl Marx, Frederich Engels, Karl Eugen Dührich ve Gilles Deleuze yer alır.11 Kas 2020
Bilimsel materyalizm tanımı ise tarihte ilk kez Alman düşünür Friedrich Engels tarafından kullanılmıştır. Evrenin, maddelerin etkileşimi sonucu oluştuğunu öne süren Engels, her şeyin bilimsel yöntemlerle açıklanabileceğini iddia etmiştir. Bu felsefede, bilim ile metafizik zıt anlamlara sahiptir.14 Ara 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…