İlk insan olan Âdem’in doğum tarihi hakkında kesin bir bilgi olmamasına rağmen, İslami kaynaklara göre Âdem’in yaratılması Mekke’nin 40 km güneyindeki Cebel-i Kıyamet’te gerçekleşmiştir. Söz konusu yerin İslam mitolojisinde kutsal bir yer olduğu düşünülür. Âdem’in doğum tarihi ise Kur’an-ı Kerim’de belirtilmemektedir. Bununla birlikte, İslam’da Âdem’in yaratılmasının Hz. Adem’in “zamandan” münezzehe olduğu anlamına geldiği söylenebilir.
Kur’an-ı Kerim’de, Hz. Adem’in Allah tarafından yaratılmasının ardından Cennet’te yaşamaya başladığı ve eşinin (Hz. Havva) yaratıldığı belirtilmektedir. İnsanın yaratılışı, İslam inancına göre Allah’ın insanı diğer yaratıklardan üstün kıldığı bir ifadesidir. İnsanın Cennet’te yaşaması ve sonrasında Allah’ın emrine uyup Cennet’teki ağacı yemesi sonucunda dünyada tekrar doğması, İslam inancında insanın tüm insanoğlunun doğumdaki günahlarına katılımını temsil eder.
Bununla birlikte, Kur’an’da Âdem’in ne kadar süre Cennet’te yaşadığı belirtilmemektedir. İslam inancına göre, Âdem ve Havva Cennet’e şeytanın vesveselerine kapılmadan önce, sonsuz bir hayat sürmekteydi. Ancak Cennet’te kalmaları sonsuz değildi, çünkü Allah onlara Cennet’te kalıcı olmayacaklarını bildirmişti.
Özetlemek gerekirse, Âdem’in doğum tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır. İslam inancına göre Âdem, Allah tarafından Mekke’nin güneyindeki Cebel-i Kıyamet’te yaratılmıştır. Âdem’in yaratılışı, insanın diğer yaratıklardan üstün oluşunu ve Cennet’te yaşamasını temsil ederken, dünyada tekrar doğması ise insanoğlunun doğuştan günahkâr olduğunu simgeler. Ancak Âdem’in Cennet’te kaç süre yaşadığı bilinmemektedir.
Kısas-ı enbiyâ göre, yaşamakta oldukları Adn cennetinden Âdem Serendip adasına (Srilanka), Havva ise Etiyopya’ya indirilir.
Kutsal Kitap’ın ayetlerine dayanan bir hesaplama MÖ 4026’yı Adem ve Havva’nın yaratılış yılı olarak gösterir.
Tevrat tefsirlerinde ise Kābil ve Hâbil’den sonra Âdem ile Havvâ’nın 130 yıl ayrı yaşadıkları, ardından tekrar birleştikleri ve Şît’in doğduğu belirtilir. Havvâ vefat ettiğinde Hebron’daki Makpela mağarasına Âdem’in yanına defnedildi (EJd., VI, 983).
Not 2: Yahudiler Adem’in milattan önce 3761-3760’da yaratıldığını kabul ederler.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…