İklap harfi, Türkçe’nin Latin alfabesine geçişiyle birlikte kullanılmaya başlanan bir harftir. 1928 yılında Türk Dil Kurumu tarafından tespit edilen bu harf, İngilizcede “ç” sesini temsil etmektedir. İklap harfi, Türkçedeki bazı kelimelerde yer alsa da, genellikle yabancı kökenli kelimelerde kullanılmaktadır.
Bu harfin kullanım alanlarından biri dilimizdeki yabancı kökenli kelimeleri daha doğru ve anlaşılır bir şekilde telaffuz etmektir. Özellikle Almanca, Fransızca veya İngilizce kökenli kelimelerde iklap harfinin kullanımı oldukça yaygındır. Örneğin “şampiyon” kelimesi, iklap harfi kullanılmadan törenl, Şampiyonat, vb. gibi yanlış bir telaffuz oluşabilir. Ancak “şampion” kelimesi, Türkçe fonetikleştirmede daha doğru bir şekilde okunabilir.
İklap harfi, Türkçenin doğal yapısına uygun olmadığı için dilimizdeki kelime dağarcığı sınırlıdır. Bu da yeni kelimelerin oluşturulmasını sınırlayan bir faktördür. Özellikle yabancı kültürlerden gelen yeni kelimeleri alırken, bu harf kullanılmadan benzer bir sesi temsil eden harflerle yazılması gerekmektedir.
Sonuç olarak, iklap harfi Türkçenin Latin alfabesine geçişiyle birlikte kullanılmaya başlanan ve ç sesini temsil eden bir harftir. Yabancı kökenli kelimelerin doğru bir şekilde telaffuz edilebilmesi için bu harf kullanılmaktadır. Ancak Türkçenin doğal ses yapısına uygun olmadığı için kelime dağarcığını sınırlamaktadır. Iklap harfi, dilimizdeki yabancı kökenli kelimelerin telaffuzunu kolaylaştırırken, dilin doğal gelişimini de etkileyen bir faktördür.
İklab datenvin veya sakin nun’dan sonra “ba” harfinin gelmesi durumunda nun sesinin mim sesine çevrilerek okunmasıdır.16 Tem 2014
İklab ba harfinden mnce gelir ve sessiz bir rahibenin mim’e dönüşmesidir. Bundan dolayı sessiz nun saf mim şeklinde telaffuz edilir. İklab, diğer adıyla Tenwin Harekesi olarak da bilinir. Öz ya da yüksek olmak üzere iki kuvvet iadesinin de adıdır.20 May 2022
Kalb kökünden türeyen ve sözlükte “döndürmek, çevirmek, altını üstüne getirmek” anlamlarına gelen iklâb, tecvid terimi olarak bâ (ب) harfinin önünde bulunan sâkin nûn veya tenvinin idgam yapılmaksızın “mîm”e dönüşmesini ifade eder.
Tenvin veya Cezimli Nun’dan sonra Be harfi gelirse İklab olur. Tenvin veya Cezimli Nun’dan sonra Be ( ب ) harfi gelirse Nun ( ن ) sesi tamamen Mim ( م ) sesine dönüştürülür. Mim sesi genizde akıtıldıktan sonra ses kesilmeden Be harfi ile okumaya devam edilir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…