1- Birinci namazın vakti çıkmadan, namazı cem-i tehir ile kılmaya niyet etmek. 2- İkinci namazı da kılıp bitirinceye kadar yolculuğun devam etmesi.
Normal şartlarda beş vakit namazı kendi vakitlerinde kılmak esastır ve en faziletli olanıdır. Bununla berâber, bazı şartlarla sınırlı olmak kaydıyla, namazda cem’-i takdim ve cem’-i tehir yapmak, yani “iki namazı bir arada kılmak” mümkündür ve Peygamber Efendimiz’de (asm) bunun örneği vardır.27 Kas 2023
Peygamber (sav) yolculuk esnasında öğle ve ikindi, akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek kılardı.”33 Bu hadiste namazları cem’ etmenin illeti yolculuk olarak belirlenmiş; cem’ edilecek namazlar ise öğle-ikindi ve akşam- yatsı namazı olarak açıklanmıştır.30 Haz 2021
İkinci şart da mesela, öğle namazını kılarken içinden, “Bundan sonra ikindi namazını cem’i takdim ederek kılacağım.” diye niyet etmelidir. Bu niyeti namazın içinde selam verinceye kadar getirmesi lazımdır.19 Nis 2023
Hac ibadeti sırasında arefe günü Arafat’ta öğle ile ikindi namazı öğle vaktinde, akşam ile yatsı namazı ise Müzdelife’de yatsı vakti içinde cem’ ile kılınır. Buradaki cem’in sünnet olduğunda ittifak vardır. Bunun dışında cem’ yapılması Hanefîler’e göre câiz değildir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…