Demek ki insaniyet için ya iki dünya (bu dünya ve ebedî âlem) saadeti vardır, ya da varlık kaynağına bağlanmayan insanî duygular için iki dünyada da (bu dünya ve ebedî âlem) saadet yoktur. Yani, insanî saadet iki dünya saadetini içerir.13 Mar 2019
İki dünya saadeti imana, tevhit inancına ve onun meyveleri olan teslim ve tevekkül şuuruna bağlıdır. Bu şuurun inkişafı nispetinde saadetten alınacak pay da artış gösterir.30 Nis 2020
İslam; mutluluğu ve mutsuzluğu şans ve talihte aramak yerine insanın kendisine ve bu dünyada yapıp ettiklerine bağlayarak Yüce Allah’la olan ilişkisine göre anlamlandırmıştır. İslam, dünyası ve ahireti ile hayatı bir bütün olarak değerlendirmektedir.
Dünya ve âhiret hayatında tehlikelerden kurtulup mutluluğa kavuşma anlamında bir terim. Dünya ve âhiret mutluluğu anlamında bir terim.
Âyete “Yaratan rabbinin adına oku!” şeklinde de mâna verilebilir. Sonuçta okumanın (veya herhangi bir faaliyetin) Allah’ın adıyla, Allah için ve Allah adına yapılması emredilmiştir. Âyette “Yaratan rabbinin adıyla oku!” buyurularak özellikle yaratma sıfatına vurgu yapılmıştır.
“Oku” anlamına gelen ilk kelimesi ikra’dan dolayı İkra’ adını da alan bu sûrenin ilk beş âyeti Hz. Muhammed’e gelen ilâhî vahyin başlangıcını teşkil etmektedir. Alak sûresinin Mekkî sûrelerden olduğu kesindir; ancak onun Kur’an’ın ilk nâzil olan sûresi olduğu konusunda ihtilâf vardır.
Adını ikinci ayetinden alan Alak Suresi’nin ilk 5 ayeti. Kur’an-ı Kerim’in ilk inen ayetleridir.24 Nis 2020
Adını ikinci ayetinden alan Alak Suresi’nin ilk 5 ayeti. Kur’an-ı Kerim’in ilk inen ayetleridir.24 Nis 2020
2- Alak Suresinin Anlamı: O, insanı bir kah pıhtısından, asılarak tutunan bir embriyodan yarattı. Oku! Rabbin Ekrem’dir. (Esmaül Hüsna’da yer alan El- Ekrem ismi, hiçbir kayda ve şarta bağlı olmadan, sınırsızca lütfeden, ihsanda bulunan, kullarını gözeten anlamına gelir. )5 Ara 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…