İnkılâp, gelişmeye, ilerlemeye yönelik bir değişikliği ifade ettiği halde, ihtilal, mevcut düzeni bozmaya, çökertmeye yönelik bir anlam taşır. İhtilal, mevcut kurumların yıkımını; inkılâp ise yeniden kurumsallaşmayı ifade eder.
İhtilal, bir devletin mevcut siyasal yapısını, iktidar düzenini ortadan kaldırmak için bu konudaki hukuk kurallara başvurmaksızın, zor kullanarak yapılan geniş bir harekettir. İnkılâp, gelişmeye, ilerlemeye yönelik bir değişikliği ifade ettiği halde, ihtilal, mevcut düzeni bozmaya, çökertmeye yönelik bir anlam taşır.
İhtilal terimi Arapça “hal” kökünden türetilmiştir ve yıkmak, bozmak anlamını taşır. İhtilal, bir devletin mevcut siyasi, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini ortadan kaldırmak amacıyla, hukuk kurallarına uymadan, kuvvet kullanılarak yapılan geniş halk hareketini ifade etmektedir.29 Ara 2017
Kişinin beğenmediği bir şeye karşı sert tepkiler göstermesi ve kuralları değiştirmeye çalışması da isyan olarak nitelendirilir. Bu kelime birçok atasözünde ve deyimde de geçer. Bunların arasında en bilineni isyan bayrağını çekmektir. İsyan bayrağını çekmek, başkaldırmak anlamına gelir.16 Kas 2021
1.2.3. Kelime olarak isyan, başkaldırı, emre boyun eğmeme ve ayaklanma demektir. Toplum içinde bir grubun veya teşkilatın hedefini gerçekleştirmek için devlete veya otoriteye başkaldırması demektir. İsyan da ihtilal gibi inkılâbın bir ön aşamasıdır.
Kıyam sözlük ve örfteki anlamıyla ayakta ve dik durmak demek olduğundan fakihler kıyamın şeklini tanımlarken omurga kemiğinin dik tutulması, rükûda sayılmayacak derecede dik durulması veya eller uzatıldığında dize ulaşmaması gibi ölçülerden söz etmişlerdir. Ayakta iken başın eğik olması kıyama zarar vermez.
Mümin kullar günlük namazlarında Allah’a şükrederek ve yalnızca onu hamd ederek kulluk görevlerini yerine getirir. Kıyamda okunan ikinci dua ise “Allahümme Rabbena lekel hamd” duasıdır. Peygamber efendimiz kıyama dururken hep bu duaları okuduğu için, Hanefi mezhebine göre her iki dua da sünnettir.29 Ağu 2023
Namazda ayakta durmayı ifade eden fıkıh terimi. Namazın bir rüknü olarak kıyam halinde iken Kur’an okumayı ifade eden fıkıh terimi.
Kıyam ise Allah’a duyulan sevgi ve saygı demektir. Secde eden kul Allah’a olan itaatini, kıyama duran kul da yüce yaratıcıya olan bağlılığını göstermiş olur. Secdeden sonra kıyamda dururken Allahümme Rabbena lekel hamd duası okunur. Bu dua, tüm şükürler ve övgüler yalnızca Allah’adır anlamına gelir.25 Haz 2021
İftitah tekbiri alacak kadar dahi olsa ayakta durmaya gücü yeten kimse namaza ayakta başlar. Bir süre ayakta kalmaya gücü yeten kimse de gücünün yettiği kadar kıyamda durduktan sonra namazının kalan kısımlarını oturarak tamamlar.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…