Sözlükte “görüp gözetmek, savunup korumak” anlamındaki havt (hîta, hıyâta) kökünün if’âl kalıbından (ihâta) türeyen muhît kelimesi “bir şeyin etrafını çeviren, bir şeyi ve bir hususu bütün yönleriyle bilen” demektir. Râgıb el-İsfahânî ihata kavramının iki mânaya geldiğini söyler.
“Dârü’l-hikme” kelimesinden türetilmiştir ve “bilgelik yuvası, manevi okul, tekke” anlamına gelir. Dergâh, İslam kültüründe tasavvufi öğreti ve manevi eğitim veren yerler için kullanılan bir terimdir.
Teknik anlamda ihata duvarı olarak bilinir ve taşıyıcı özelliği olmayan, sınır belirleme maksadıyla inşa edilen yapı anlamında kullanılır.
Vera, takvanın ileri derecesini ifade eden bir tasavvuf terimidir. “Korunma, sakınma, şüpheli şeylerden kaçınma, mubah ve mekruhlarda bile titiz davranma” demektir. Vera ismini çocuğa vermekte bir sakınca yoktur.23 Eyl 2021
Vera, Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayette geçen isimler arasında yer alır. Kur’an-ı Kerim’de ‘arka, onun arkası ve sonradan’ anlamlarını taşır. Vera ismi Bakara 91, Ali İmran 197, Hud 71. ayetlerde geçmiştir.9 Kas 2022
Kur’an-ı Kerim’de Bakara 91, Hud 71 ve Ali İmran 187. ayetlerinde Vera ismine yer verilir. Kur’an-ı Kerim’de de Vera isminin kullanılmasında sakıncalı bir durumun olduğuna yönelik bilgi paylaşımı yoktur.27 Eyl 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…