İftitah tekbiri, namazın başlangıcında Allahu Ekber diyerek elleri kaldırmaktır. Bu hareket, namazın başlangıcını ifade eder ve namaza başlama niyetini gösterir. İftitah tekbiri, namazda sıkça yapılan bir harekettir ve İslam dininde önemli bir yer tutar.
Elbette, İftitah tekbiri için elleri yukarıya kaldırmanın hükmü üzerine farklı görüşler vardır. Bu konuda İslam alimleri arasında ihtilaflar bulunmaktadır. Bir grup alime göre, eller tamamen yukarıya kaldırılmalıdır. Diğer bir grup alime göre ise, eller omuz hizasında kaldırılmalıdır. Her iki görüş de sahih kabul edilir ve herhangi birinin tercih edilmesi önemli değildir.
İftitah tekbiri için elleri yukarıya kaldırmanın hükmü üzerine hadisler ve Sahabe örnekleri de incelenmiştir. Hz. Peygamber’in sünnetine göre, eller tamamen yukarıya kaldırılmıştır. Sahabe de bu şekilde hareket etmiştir. Dolayısıyla, Hz. Peygamber’in uygulamasına bağlı kalmak isteyenler, elleri tamamen yukarıya kaldırabilirler.
Bununla birlikte, bazı alimler ellerin omuz hizasında kaldırılmasının daha uygunduğunu savunur. Bu görüşe göre, ellerin tamamen yukarıya kaldırılması, abartılı bir hareket olabilir ve sadece Allahu Ekber demek, elleri tamamen yukarıya kaldırmaktan daha önemlidir.
Sonuç olarak, İftitah tekbiri için elleri yukarıya kaldırmanın hükmü üzerine farklı görüşler bulunmaktadır. İslam alimleri arasında ihtilaflar olmasına rağmen, her iki görüş de sahih kabul edilir. Dolayısıyla, kişiler kendi tercihlerine göre hareket edebilirler. Önemli olan, İftitah tekbiri ile namaza başlama niyetini göstermek ve Allah’ı zikretmektir.
Eğer iftitah tekbirini rükû’a giderken alırsa, namaza girmemiş olur ve o namazın iâdesi gerekir. İftitah tekbirini alırken avuç içinin kıbleye dönük olması gerekir. Bir Müslüman namaza başlarken, ellerini başının iki yanına kaldırarak Allahu ekber diye söylenen tekbir getirir. Buna iftitah tekbiri denilmektedir.
İftitah tekbiri bütün mezheplerin ortak görüşüne göre farz sayılmıştır. Hanefi mezhebi imamları bu tekbiri bir rükün olarak değil şart olarak görürken, diğer üç mezhebin imamları ise bu tekbiri rükün olarak değerlendirmektedir.29 Ağu 2023
İftitah tekbirini alırken, elleri yukarıya kaldırmak sünnettir. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.), bu tekbiri alırken ellerini kaldırmıştır (Buhârî, Ezân, 84 [736]; Müslim, Salât, 21-22 [390]; Tahâvî, Şerhu me’âni’l-âsâr, 1/195-196 [1157-1170]).
İftitah tekbirini alırken avuç içinin kıbleye dönük olması gerekir.
HIFZETMEK – HIFZEYLEMEK 2. Ezberlemek, aklında tutmak.
hoşlanmamak, içi almamak * , negatif duygu yükü ile dolmak durumu.
Hafazanallah kelimesi kökü itibari ile hıfz, hafiz ve hıfz etmek terimlerinden türeyen bir sözcüktür. Anlam olarak muhafaza etmek, koruyup kollamak manasına gelmektedir. Günümüzde hafazanallah kelimesi çok sık kullanılmaktadır. kelimenin anlamı Allah bizi korusun veya Allah bizi muhafaza etsin olarak bilinmektedir.13 Oca 2022
Korumak, saklamak, muhâfaza etmek: Hükmü cârî ola heft iklîme yâ Rab haşre dek / Hıfz ede zât-ı kerem-kârın hatâdan zülcelâl (Fıtnat Hanım).
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…